NavMenu

Podgorica dobija moderan Dom za stare vrijedan više od 12 mil EUR - U martu tenderi za infrastrukturne projekte na Starom aerodromu

Izvor: eKapija Četvrtak, 13.02.2020. 13:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stokkete/shutterstock.com)Ilustracija
U Podgorici je u toku izgradnja Doma za stare, a nedavno je završena i izgradnja pristupne saobraćajnice. Tim povodom radove na objektu obišli su gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić i direktor Uprave javnih radova Rešad Nuhodžić, saopšteno je iz PG Biroa.

- Imamo razloga da budemo izuzetno zadovoljni kvalitetom i dinamikom izvođenja radova na ovom objektu, najvrjednijem ove vrste u Crnoj Gori. Ponosni smo na to što je Glavni grad dao značajan doprinos realizaciji ove investicije kroz ustupanje parcele na kojoj se izvode radovi i oslobađanje investitora od obaveze plaćanja komunalne naknade u iznosu od preko 800.000 EUR i preuzeli smo obavezu da mi sami komunalno opremimo ovu lokaciju. Prije par dana završena je pristupna saobraćajnica objektu, vrijedna 390.000 EUR. Zbilja smo ponosni što će Podgorica uskoro dobiti ovaj velelepni objekat u kojem će svoje mjesto naći 270 korisnika i na taj način, u partnersvu sa Vladom Crne Gore mi iskazujemo brigu za naše najstarije sugrađane. Osim toga, podsjetiću da smo na jednoj od posljednjih sjednica lokalnog parlamenta donijeli odluku o ustupanju najveće urbanističke parcele u ovom dijelu grada, Udruženju penzionera da na taj način krenemo u realizaciju još jednog važnog projekta - izgradnje četvrte stambene zgrade za penzionere. Prethodno su izgrađene tri sa ukupno 288 stanova - istakao je gradonačelnik dr Ivan Vuković.

On je najavio da će, zahvaljujući razumijevanju Uprave javnih radova i podrške Vlade Crne Gore, Glavni grad tokom mjeseca marta raspisati tender za realizaciju dva kapitalna projekta iz oblasti putne infrastrukture na području Starog aerodroma - jedan je izgradnja Bulevara Veljka Vlahovića dužine 1.850 m, vrijednosti 5,5 mil EUR, koja će imati 6 saobraćajnih traka. Drugi je pretvaranje Zmaj Jovine ulice u modernu saobraćajnicu bulevarskog tipa vrijednosti cca 2,5 mil EUR.

- Na ovaj način mi rješavamo komunalne probleme ovoga dijela grada koji sad broji oko 25.000 stanovinika. Nadam se da čemo do kraja godine uspjeti i da privedemo kraju reviziju projekta nastavka bulevara Save Kovačevića ispod željezničke pruge i tako povežemo ovaj bulevar sa budućim Zmaj Jovinim. Procijenjena vrijednost toga projekta je preko 5 miliona eura. Zbirno gledano radi se o kapitalnim investicijama vrijednim više od 15 mil EUR samo u ovom dijelu grada - zaključio je gradonačelnik.

Ministar Kemal Purišić je istakao da će Dom, sasvim izvjesno, biti završen u planiranom roku - sredinom ove godine.

- Radi se o do sada najznačajnijoj investiciji iz oblasti socijane zaštite u Crnoj Gori, čija će vrijednost remašiti 12 mil EUR, od čega je grad uložio više od 3,5 miliona. Ministarastvo će preduzeti sve neophodne korake da dom što prije primi prve korisnike – osnivanje javne ustanove i realizaciju pripremnih poslova - istakao je ministar dodavši da ovaj resor trenutno realizuje investicije vrijedne više od 22 mil EUR u objekte ove vrste širom Crne Gore.

Direkor Uprave javnih radova Rešad Nuhodžić zahvalio se na kvalitetnoj saradnji sa ministarstvima i Vladom u cjelini, što je rezultiralo realizacijom brojnih projekata preko ove Uprave.

- Izgradnja Doma za stare u Podgorici predstavlja najvredniji projekat Vlade Crne Gore i Uprave javnih radova u oblasti socijalnog staranja, tako da mi je veliko zadovoljstvo što danas imamo priliku da vidimo gotovo završenu cjelinu. Riječ je o zaista velikom poduhvatu, jer je bilo neophodno uskladiti građevinska rješenja sa specifičnim potrebama najstarije populacije, koja će u njemu boraviti. Smatram da smo u tome potpuno uspjeli i da svi zajedno možemo biti ponosni što dobijamo moderan i funkcionalan objekat. Ugovorena vrijednost svih radova iznosi više od 9,2 mil EUR, a do danas je iz kapitalnog budžeta realizovano šest miliona. Praktično svi radovi ušli su u završnu fazu, nivo realizacije u prosjeku iznosi 80-90% i to predstavlja realnu osnovu za očekivanje da će građevinski radovi biti završeni sredinom ove godine, kako je i definisano ugovorom - zaključio je Nuhodžić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Olakšica za vozače: Uz elektronsku naplatu putarine, uskoro bez zadržavanja na putevima u Srbiji

Vozačima u Crnoj Gori, uskoro će biti dostupna mogućnost da sa sopstvenim tag uređajem elektronski plaćaju putarinu kako u Crnoj Gori tako i na cestama u Srbiji, što će značiti manje zadržavanje i brži protok saobraćaja. Kako za portal Kolektiv me objašnjava Ana Palibrk iz preduzeća Monteput, riječ je platfortmi Toll for all (T4A) – Putarina za sve, koja podrazumijeva da se sa jedinstvenim tag uređajem može putovati kroz više

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.