NavMenu

Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra 16. februara na Cetinju

Izvor: RTV Cetinje Srijeda, 12.02.2020. 14:13
Komentari
Podeli
(Foto: 18percentgrey/shutterstock.com)
Crnogorski simfonijski orkestar održaće koncert u nedjelju, 16. februara u Kraljevskom pozorištu Zetski dom sa početkom u 20 časova. Osim na Cetinju, simfonijski orkestar će dan ranije nastupiti na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici.

Pod dirigentskom upravom špansko-američkog umjetnika, Fransoa Lopeza-Ferera - glavnog dirigenta Nacionalnog baleta Čilea, dirigenta asistenta Simfonijskog orkestra Sinsinatija na koncertu će biti izvedene četiri kompozicije. U prvom dijelu koncertne večeri orkestar će interpretirati savremeno djelo španskog autora Migela Fariasa pod nazivom "Lakoća" (Ligereza) koje je posvećeno upravo dirigentu Lopezu-Fereru, potom dvije kompozicije Morisa Ravela - "Pavanu za preminulu infantkinju"i svitu "Moja majka Guščarka", dok će u drugom dijelu koncertne večeri biti izvedena "Proljećna" Simfonija broj 1 u B-duru, op. 38, Roberta Šumana.

Špansko-američki dirigent Fransoa Lopez-Ferer angažovan je kao glavni dirigent Nacionalnog baleta Čilea, dirigent-asistent Simfonijskog orkestra Sinsinatija i festivala "May". Međunarodnu popularnost stekao je nakon uspješnog debitantskog nastupa s Festivalskim orkestrom Verbiera.

Kao učesnik prestižnog festivala u Verbieru imao je priliku da sarađuje i uči od najboljih dirigenata današnjice, poput: Valerija Gergijeva, Sajmona Retla, Đanandrea Noseda, Mihaila Pletnjeva i dr. Master studije iz orkestarskog dirigovanja završio je na Univerzitetu za muziku (Haute École de Musique de Lausanne) u Lozani (Švajcarska), dok je osnovne studije iz kompozicije završio na Konzervatorijumu za muziku Univerziteta u Sinsinatiju.


Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja među kojima se ističe prva nagrada na "Menjuhin-Gstaad" festivalu (2015. godine), koja nosi naziv čuvenog estonskog dirigenta "Neeme Järvi". Tokom sezone 20/21nastupiće kao gostujući dirigent s Nacionalnim orkestrom Španije, Simfonijskim orkestrom Galicije, Orkestrom Ekstremadure, Filharmonijskim orkestrom Buenos Airesa, Filharmonijom iz Luizijane i mnogim drugim.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.