NavMenu

Rad JU Muzeji i galerije Nikšić prilagođen sanaciji zgrade dvorca

Izvor: eKapija Utorak, 11.02.2020. 13:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: DenisFilm/shutterstock.com)Ilustracija
Javna ustanova Muzeji i galerije Nikšić je u procesu priprema za planiranu devetomjesečnu sanaciju zgrade Dvorca kralja Nikole, za koju tender traje do 17. februara. Pored pripremanja i pakovanja zbirki i muzejskog materijala za privremeno iseljenje, u ovoj godini biće realizovana četiri značajna projekta.

Dvorac neorenesansnog stila izgrađen za vrijeme kralja Nikole od 1953. godine je dom Nikšićkog muzeja. U okviru najavljene devetomjesečne rekonstrukcije stalne zbirke: arheološka, umjetnička, etnografska i istorijska biće proširene, bogatije i interesantnije za stručnjake i posjetioce svih uzrasta. Zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i Opštine Nikšić završena je primopredaja najveće i najznačajnije arheološke zbirke, prenosi rtnk.

- Zgrada će biti iseljena, rekonstrukcija će trajati devet mjeseci i ne zavisi od nas. Zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture za unapređenje uslova depoa i Opštine Nikšić za kupovinu kutija, ormara i drugih materijala pakovanje smo započeli prije dvije godine. Završena je primopredaja arheološke zbirke, urađena revizija tog materijala, tako da znamo sa kakvim blagom raspolažemo. Naša najveća i najznačajnija zbirka "Crvena stijena" nakon rekonstrukcije zauzeće značajnije mjesto. Smatramo da i legat Ilije Šobajića treba da ima posebno mjesto, jer postoje radovi koje javnost nije vidjela. Porodica Šobajić je svojim radom, tokom 120 godina, donijela brojne inovacije i napravila veliki iskorak u kulturnom i društvenom životu Nikšića. U budućoj postavci predstavićemo skice Ilije Šobajića koje ukazuju na načine njegovog razmišljanja, a koje će biti od pomoći studentima istorije umjetnosti i istorije. Nikšić ima šta da pokaže, a činjenica da je bio i jak industrijski centar zavređuje neku vrstu postavke. Imamo zanimljivu i umjetničku zbirku, a biće prostora da se napravi izložba stalnog karaktera savremene umjetnosti. Praksa je da muzeji odvajaju izvjesna sredstva da bi kupili đela savremenih umjetnika, kako bi upotpunili zbirku", a zadnje dvije decenije rijetko smo otkupljivali radove - kazala je Jelena Đukanović, direktorka JU "Muzeji i galerije" Nikšić.

Ove godine program rada biće prilagođen sanaciji, a kako najavljuje Đukanović biće nastavljeni istraživački radovi, sakupljanja, obrada materijala i sistematizacija zbirki.

Da bi se održao kontinuitet u realizovanju istraživačkih projekata iz oblasti materijalne i nematerijalne kulturne baštine Crne Gore, kroz Program zaštite kulturnih dobara za 2020. godinu Ministarstva kulture biće realizovana putujuća izložba "Hladno oružje od praistorije do kamenog doba".

- Tom edukativnom izložbom daćemo kontinuirani prikaz razvoja ofanzivnog hladnog oružja, od neandertalskih vrhova kopalja sa Crvene stijene, preko neolitskih strelica, sjekira iz bronzanog doba, ilirskog ratnika, antičkih sika i srednjovjekovnih buzdovana, turskih sablji, jatagana, pa sve do savremenog, ličnog oružja nikšićkih ustanika i boraca iz XIX i prve polovine XX vijeka. Ovaj putujući projekat biće predstavljen i u Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji - najavila je Đukanović.

Biće nastavljen međunarodni projekat "Sve boje Crne Gore" - bojenje vune biljnim bojama. Ovog ljeta, u opštinama Nikšić i Šavnik, u fokusu koncepta Treće kolonije biće didaktički materijal, znači da će biti posvećena pedagogiji.

Muzeji i galerije publikovaće i rukopis "Brdska sloboda" Maksima Šobajića iz XIX vijeka, najstariji detaljni opisi nikšićkog kraja.


- Autorska prava dobili smo ljubaznošću Dragana Šobajića. U pitanju je neobjavljeni rukopis nakon oslobođenja Nikšića od turske vlasti, a prije njegovog masovnijeg naseljavanja, koje je izazvalo devastaciju velikog broja kulturnih dobara. Zato nije pretjerano reći da on predstavlja riznicu znanja, jer su detaljni opisi Maksima Šobajića jedini izvor za rekonstrukciju njihovog pređašnjeg stanja -

Četvrti značajni prijekat u ovoj godini biće arheološka radionica "Paleodjeca". Ta radionica prethodnih godina pobudila je veliko interesovanje učenika starijih razreda gimnazije "Stojan Cerović".

- U saradnji sa profesorom Zvonkom Femićem i njegovim kolegama ove godine formiraćemo arheološku radionicu od učenika drugog razreda koji će ovog ljeta, učestvovati na iskopavanjima na arheološkim lokalitetima Crvena stijena i Vrbnička pećina i družiće se sa naučnicima i arheolozima - zaključila je Đukanović.

Dvorac kralja Nikole završen je 1900. godine i lijep je primjer neorenesansnog objekta iz tog perioda.

Svaki veći grad diči se muzejom, vrijednim umjetničkim zbirkama i istorijskim artefaktima, koji su i turistička atrakcija. U rekonstruisanoj zgradi i novodobijenom prostoru kako je najavljeno, povremene i stalne postavke sa probranim radovima, umjetničkim đeloma i artefaktima imaće dijalog sa publikom, turistima, ljubiteljima umjetnosti i starina. Uz veliki trud i marljivi rad kustosa biće predstavljeni i oni eksponati koji nijesu bili dostupni javnosti.

U novoj adaptiranoj zgradi, kako najavljuje Jelena Đukanović, JU Muzeji i galerije nastaviće da kvalitetnije realizuju glavne ciljeve - evidentiranje, prikupljanje i zaštitu kulturnih dobara sa teritorije Opštine Nikšić i njihovo zvanično prezentovanje.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.