Izvor: eKapija | Utorak, 11.02.2020.| 13:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Hotel Zeta u Danilovgradu uskoro u novom ruhu - Planiran i spa centar, rekonstrukcija gotova do kraja godine (VIDEO)

Budući izgled hotela (Foto: Studio Grad)
Adaptirani Hotel Zeta u Danilovgradu predstavljaće izraz vremena u kojem je nastao, a namjera je da taj objekat postane epicentar turističko-ugostiteljskih, kulturnih i socijalnih aktivnosti grada. To je saopšteno na predstavljanju idejnog rješenja adaptacije Hotela Zeta u Danilovgradu, koja je održana u Opštini Danilovgrad, a čiji je investitor kompanija Savana.

Predsjednica Opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević, kazala je da se na rekonstrukciju Hotela Zeta čekalo 20 godina, navodi se na opštinskom sajtu.

- Dio nas koji smo danas ovdje sjećaju se da smo dio mladosti proveli u Hotelu Zeta. Hotel je bio pečat našeg grada. Sigurna sam da smo dobili uglednog investitora. Očekujem da ćemo se, u toku ove godine, radovati i ponovo vratiti život u Hotel Zetu - rekla je Kovačević.

Ona je poručila da će lokalna samouprava biti na usluzi za sve probleme koje investitor bude imao prilikom gradnje hotela.

- Na zadnjoj sjednici lokalnog parlamenta smo smanjili administrativne i turstičke takse, da bismo unaprijedili poslovni ambijent. To su sve bili razlozi zbog kojih smo dobili jedan broj ovako uglednih investitora - istakla je Kovačević.

Arhitekta Veljko Radulović kazao je da je jedan od najvažnijih djelova projektnog zadatka bio da se objekat Hotela Zeta zadrži u postojećem, autentičnom izgledu i da kao takav bude predmet njegove adaptacije.

- Objekat je projektovao arhitekta Ilija Šćepanović, a 1975. godine je hotel otvoren. Hotel je tada projektovan prema standardima i kontruktivnim i organizacionim, koji su drugačiji od današnjih. S obzirom na tu okolnost, imali smo zadatak da brižljivo, skoro mikrohirurški pokušamo da, jedan novi turističko ugostiteljski sadržaj, uselimo u postojeći objekat i da dosegnemo kategoriju od četiri zvijezdice - pojasnio je Radulović.

Prema njegovim riječima, u projektnom zadataku je postojala potreba da se posebno afirmišu javni sadržaji hotela - dio hotela koji je okrenut gradu.

Taj dio grada će, kako je dodao Radulović, pomoći da se objekat potpuno satka i splete sa urbanim miljeom i navikama građana Danilovgrada i koji će predstavljati njegov najvažniji dio.

- U tom smislu projektovano je nekoliko elemenata koji su svojom površinom dorasli ovom zadatku. To su prije svega veliki ulazni lobi sa recepcijom, međuprostor koji može biti izložbenog karaktera, velika restoranska sala koja u zavisnosti od organizacije može da ima 120 i više mjesta, koja sa svojim potencijalima, visinom i prozračnošću može da ima i druge uloge i da bude prezentacioni proces i prostor kongresnih dešavanja - rekao je Radulović.

On je kazao da je postojala želja da se na nivou prizemlja pojavi i nekoliko manjih lokala koji bi osvježili ukupan javni ambijent prostora.

- Posebno vrijedna okolnost je što se ispred samog restorana nalazi velika terasa od par stotina kvadrata koja svojom pozicijom dominira. Svaki grad ima gradsku scenu, i gradsku kafanu. Prema tome, to je nešto mislimo da će pomoći da hotel postane epicentrom tustičkog, socijalnog i kulturnog ambijenta grada - naveo je Radulović.

Budući izgled hotela (Foto: Studio Grad)
Kako je kazao, u sutorenu hotela planiran je spa centar, sa, kako je pojasnio, potrebnim elementima od fitnes sale, saune i pratećih prostora kako bi ukupan javni sadržaj hotela bio dodatno afirmisan.

- Od prve do poslednje etaže locirane su sobe, 33 smještajne jedinice, što broji u zavisnosti od načina korištenja od 68-72 ležaja. Ukupna organizacija hotela locirana je na bruto površini od 2.500 m2 - kazao je Radulović.

On je istakao da će adaptirani Hotel predstavljati izraz vremena u kojem je nastao. - Mišljenja smo da bi hotel ovako koncipiran mogao da bude realizovan do kraja novembra. To je preliminarna procjena investicije koja će biti precizirana nakon izrade glavnog projekta adaptacije preko 2 mil EUR, a kapacitet radnih mjesta je oko 25. U zavisnosti od dinamike poslovanja, za očekivati je da taj broj raste - naveo je Radulović.

Intencija je da Hotel Zeta postane ozbiljna podrška tursitičkim aspiracijama Danilovgrada, u različitim formama turizma.

- Uz očekivani privredni razvoj, osnaživanje saobraćajne infrastrukture, vjerujem da će se klijentela ovog hotela učiniti još raznovrsnijom i mislim da će zajedno sa tim hotel biti epicentar turističko-ugostiteljskih, kulturnih i socijalnih aktivnosti grada i na neki način čin dodatne prostorne i urbane emancipacije grada - rekao je Radulović.

Predstavnica kompanije Savana, Ivana Gajović, kazala je da je Savana privatna kompanija iz Švedske koja je oktobra 2016. godine kupila Mall of Montenegro i Hotel Ramadu, a 2018. godine izgradil i zgradu Europoint.

- Posebna pažnja i vrijednost naše kompanije leži u tome da izuzetan akcenat stavljamo na društveno-odgovorno poslovanje. Tokom tri ipo godine našeg djelovanja, tri linije su nam izuzetno važne – obrazovanje, kultura i zdravi stilovi života - istakla je Gajović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.