NavMenu

Spasavanje Montenegro Airlinesa može uticati na pregovore sa EU - Moguće razmatranje državne pomoći za kompaniju?

Izvor: Vijesti Ponedjeljak, 10.02.2020. 10:17
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Pitanje spasavanja nacionalnog avio-prevoznika Montengro Airlinesa (MA) primjenom lex specialis-a za to državno preduzeće, moglo bi biti razmatrano u toku pregovaračkog procesa za Poglavlje 8 (konkurencija) i definisanja mjerila za njegovo zatvaranje, pišu Vijesti.

Pregovarač za Poglavlje 8 i pomoćnik ministra ekonomije Biljana Jakić za ovaj list je istakla da lex specialis koji se odnosi na nacionalnog avio-prevozika nije bio predmet početnih mjerila za otvaranje ovog poglavlja, što je potvrđeno od EK i država članica odobravanjem Izvještaja o ispunjenosti mjerila za otvaranje poglavlja.

- Ovo pitanje bi moglo biti tretirano u toku pregovaračkog procesa i definisanja završnih mjerila odnosno mjerila za zatvaranje pregovora u ovom poglavlju - istakla je Jakić.

Zakon kojim država sa 155 miliona eura pokušava da spasi MA usvojen je krajem prošle godine, a da prethodno nije dobiljena saglasnost da je on u skladu sa pravilima EU o kontroli državne pomoći. Agenciji za zaštitu konkurencije (AZK) je saopštila da joj je dostavljen nepotpun materijal za donošenje odluke o tome da li je lex specijalis za MA usklađen sa propisima o državnoj pomoći.

- Pravilno rješavanje slučaja MA je važan test za funkcionisanje crnogorskog sistema kontrole državne pomoći i za dalji napredak u pregovorima o poglavlju 8 - konkurencija - poručeno je iz Delagacije EU u Crnoj Gori nakon što je Vlada u decembru utvrdila predlog zakona.

Jakićeva nije mogla da precizira kada će biti otvoreno Poglavlje 8 koje obuhvata dvije podoblasti - zaštita konkurencije i državna pomoć, a koje je jedino koje Crna Gora u pregovaračkom procesu nije otvorila.

- Crna Gora je u prethodnom periodu posvećeno radila na ispunjavanju svih obaveza koje su bile utvrđene mjerilima, pa shodno tome očekujemo da poglavlje 8, konkurencija, bude uskoro otvoreno. Ispunjena su početna mjerila za otvaranje ovog poglavlja, što je rezultiralo i izradom "pregovaračke pozicije" koju je Vlada usvojila u martu prošle godine. Naredni koraci zavise od EK i zemalja članica EU - poručila je Jakićeva.


Crna Gora je u junu 2013. godine dobila pet početnih mjerila u okviru Poglavlja 8 i ona su, prema riječima Jakićeve, ispunjena sprovođenjem zakonodavnih, i institucionalnih reformi.

Na pitanje koja je korist za građane, privredu i državu od Poglavlje 8, Jakićeva je odgovorila da poštovanje slobodne konkurencije na tržištu predstavlja preduslov za obezbjeđivanje poslovnog ambijenta u kome će svi učesnici na tržištu poslovati pod jednakim uslovima, a što doprinosi stvaranju ekonomski povoljnog ambijenta za ulaganje i sigurnost investicija.

- Kao rezultat zdrave tržišne utakmice potrošači dobijaju veću ponudu roba i usluga, kao i kvalitetnije i jeftinije proizvode i usluge - objasnila je Jakićeva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nova sezona, stari problemi: Fali sezonaca, inspektora, granične policije, parking prostora, boljih saobraćajnica

Nedostatak sezonske radne snage, autobuskog prevoza sa podgoričkog aerodroma od centra Glavnog grada, neriješeno pitanje buke i čistoće, loša saobraćajna povezanost, saobraćajne gužve i gužve na graničnim prelazima, nedovoljan broj službenika granične policije na primorja, nemogućnost strancima da plate parking mjesta SMS-om, neadekvatan inspekcijski nadzor, izostanaka organizovane pripravnosti pojedinih domova zdravlja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.