NavMenu

Zakupce u Beogradu sve više privlače rekonstruisani kancelarijski prostori - Spoj tradicije i modernog na Bulevaru, u Resavskoj, Makedonskoj... (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.02.2020. 16:55
Komentari
Podeli
Resavska 31Resavska 31
Poslednjih godina svjedoci smo konstantnog porasta potražnje za kancelarijskim prostorom u Beogradu, pogotovo prostora A klase, u kojima se danas nalaze brojna predstavništva velikih domaćih i internacionalnih kompanija. Uži centar grada oduvijek je veoma lokacijski atraktivan, dok je prethodnih godina upravo u tom delu zabeležen negativan odnos ponude i potražnje, pri čemu je Novi Beograd zabilježio rekordan trend rasta.

Ovako za eKapiju govori Marija Drakulić Šebez, marketing direktor kompanije Marera Properties, čija je djelatnost investiranje u nekretnine i nabavka, razvoj, iznajmljivanje i upravljanje komercijalnim nekretninama.

Kako dodaje, stopa trenutno raspoloživog prostora u Beogradu iznosi 3,5%, što jasno sugeriše da potražnja za kancelarijskim prostorom postoji, i da prevazilazi kako postojeće kapacitete, tako i kapacitete najavljenih projekata.

- Gotovo svi poslovni centri u našem portfoliju, poput Resavske 31, Bulevara 28, Bulevara 79, bilježili su ogromno interesovanje od prvog momenta akvizicije, dok su već u periodu rekonstrukcije zatečenog stanja u potpunosti uspješno izdati i popunjeni, što dalje govori o nedostatku i istovremeno potražnji atraktivnih kancelarijskih prostora, na gradskim, urbanim lokacijama - kaže Drakulić Šebez.

Napominje i da je otvaranjem Kalemegdan Business Centra, krajem prošle godine, tržište kancelarijskog prostora u centru Beograda dobilo više od 21.500 m2 prostora A klase, pri čemu je i ovaj objekat u potpunosti izdat tokom perioda njegove rekonstrukcije:

- Rekonstrukcija ovog objekta za nas nije predstavljala lak zadatak. Zgrada je svojevrstan arhitektonski dragulj i kulturno dobro, pri čemu je gotovo svaki segment izrade ovog projekta za nas bio veliki izazov. Kada samo zamislite ukupnu površinu objekta, odmah se nameću pitanja oko praktične primjene prostora, ali se danas upravo time ponosimo, kako i mi, tako i stanari zgrade.

Različite djelatnosti i osobenosti posla sa sobom nose i različite zahtjeve. Razgovarali smo sa Marijom Drakulić Šebez i o tome kako se klijenti odlučuju za određeni prostor, odnosno šta je presudno u njihovoj odluci. Kako kaže, u pitanju je veliki broj faktora koji doprinose odluci, zavisno od samih potreba klijenata.

- U trenutku kada određena kompanija prepozna potrebu za promjenom poslovnog prostora, odmah počinju i da procjenjuju trenutne i buduće zahtjeve koje će imati od poslovnog prostora, što u smislu kapaciteta, a što u smislu organizacije prostora. Sigurno je da kvalitet i fleksibilnost prostora imaju veoma važnu ulogu pri odabiru idealnog rješenja, zbog čega su naši kancelarijski prostori osmišljeni i ujedno dizajnirani da osiguraju i omoguće maksimalnu funkcionalnost i efikasnost svojim zakupcima. Za potencijalne zakupce postoji nekoliko opcija kada je opremanje samog prostora u pitanju, pri čemu se trudimo da realizujemo gotovo svaki zahtjev budućeg korisnika - kaže sagovornica.
Bulevar 28 - enterijerBulevar 28 - enterijer

Iako je u Beogradu prisutan pravi "bum" kada je riječ o visokogradnji, Marera Properties je izazov pronašla u rekonstrukciji. Kako navodi Marija Drakulić Šebez, sam proces rekonstrukcije ima svoje specifičnosti, pri čemu pruža manje mogućnosti u odnosu na proces izgradnje, dok ujedno zahtjeva da se sve istovremeno uklapa i prilagođava postojećem stanju:

- Upravo u tome mi vidimo izazov, a ujedno i način da izrazimo svoju jedinstvenu ponudu tržištu, posebno sada, kada iza nas stoji nekolicina velikih, ali i značajnih projekata rekonstrukcije.

Dodaje da su funkcionalnost prostora i realizacija punog potencijala imperativ, kako bi kompanije u efikasno planiranom radnom prostoru bile u prilici da realizuju svoje potencijale i ostvare uspjeh.

- Svaka nova akvizicija prilagođava se pojedinačnim ciljevima, dok ono što je zajedničko svim našim objektima je instistiranje na kreiranju modernog, prostora, jedinstvenog dizajna, budući da su današnji zahtjevi usmereni ka izražavanju kreativnosti i kreiraju stimulativnog radnog okruženja - ističe sagovornica eKapije.

Kada su krenuli u projekat rekonstrukcije sadašnjeg Kalemegdan Biznis Centra, dodatni zadatak bio je očuvanje izgleda fasade, budući da ova zgrada predstavlja kulturno dobro.

- Danas, ona predstavlja jedinstveni spoj tradicije i modernog, a njeni stanari u prilici su da rade u krajnje jedinstvenom i ujedno autentičnom ambijentu - dodaje Drakulić Šebez.

Kada je riječ o lokacijama u Beogradu, sagovornica smatra da ima djelove grada koji još uvijek nisu iskoristili svoj puni potencijal.

- Ukidanjem pruge kroz Dorćol, spojiće se Dunavska ulica sa gradom, a takođe i Luka Beograd koja ima veliki stambeno-poslovni potencijal. Isto tako, uvođenjem metroa i izmještanjem željezničke stanice mnogi djelovi grada koji sada ne izgledaju atraktivno, poput Makiškog polja ili zona fabrike BIP-a, dobiće na značaju - napominje.


Marera Properties trenutno radi na rekonstrukciji objekta na uglu Makedonske i Kondine ulice. To je poslednja u nizu akvizicija, koja je u fazi rekonstrukcije već u potpunosti izdata.

- Ovaj objekat ima oko 5.500 m2 i po svom završetku imaće potpuno nov izgled fasade, za koju je prethodno bilo potrebno dobiti odobrenje gradskog Zavoda za zaštitu spomenika. Po završetku radova, u budućem poslovnom centru M44, svoje poslovanje u tom objektu započinju dvije velike inostrane kompanije koje svoje poslovanje vide u konvencionalnim kancelarijskim prostorima, kao i brend fleksibilnih kancelarija Desk&More - zaključuje Marija Drakulić Šebez.

Nagrada Grada Beograda za 2018. godinu

Bulevar 79Bulevar 79

Arhitekte kompanije Marera Properties za projekat rekonstrukcije fasade poslovnog centra Bulevar 79 dobitnici su nagrade Grada Beograda za 2018. godinu za najbolje arhitektonsko rješenje u oblasti rekonstrukcije postojećih objekata.

Aleksandra Kekić


Fotogalerija
Marera Properties - rekonstrukcija kancelarijskog prostora
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.