NavMenu

Potpisan ugovor za izgradnju primarnog kolektora u okviru sistema za prečišćavanje otpadnih voda - U Podgorici počinje projekat vrijedan 50 mil EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.02.2020. 14:42
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/screenshot)
Direktor gradskog preduzeća Vodovod i kanalizacija Filip Makrid i direktor kompanije Bemax Veselin Kovačević potpisali su danas (6. februara 2020.) ugovor za izgradnju primarnog kolektora u okviru sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

Nakon potpisivanja ugovora gradonačelnik Ivan Vuković, govorio je o značaju projekta čija realizacija zvanično počinje danas, saopšteno je iz PG Biroa.

- U pitanju je projekat vijeka za Glavni grad, projekat uzgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda, procijenjene vrijednosti preko 50 mil EUR. Sa ovim projektom Podgorica dobija osnovne pretpostavke za razvoj u narednih pedeset godina. Danas smo pristupili svečanom potpisivanju ugovora sa kompanijom Bemax i na taj način ozvaničili početak fizičke realizacije, a ono što je prethodilo trajalo je godinama unazad, zaključno sa mjesecom februarom prošle godine, kada smo u Frankfurtu imali priliku da potpišemo predugovor kojim su definisani dalji pravci djelovanja Glavnog grada, finansijske obaveze Vlade Crne Gore, koja nam je partner u ovom poslu i kompanije Fichtner, koja nam pruža svu neophodnu tehničku i logističku podršku - istakao je Vuković.

On je pojasnio da danas kreće izgradnja primarnog kolektora, kao jedne od četiri komponente ovog sistema. Ukupna dužina primarnog kolektora koji će povezati postojeće i buduće postrojenje iznosi 5,5 km. Vrijednost radova koji će biti izvedeni u narednih dvanaest mjeseci je 6,6 mil EUR. Gradonačelnik je posebno naglasio da će se kolektor protezati duž ulice 8. marta na Zabjelu, preko naselja Dahna, Dajbabe, sve do lokacije u blizini Kombinata aluminijuma, đe će se nalaziti buduće postrojenje.

Gradonačelnik Vuković je na kraju izrazio veliko zadovoljstvo ističući da je važnost ovog projekta veoma velika, te da možda niko u ovom trenutku nije u dovoljnoj mjeri svjestan značaja ovog projekta.

- Ovo je najznačajniji infrastrukturni projekat koji je ikad realizovan u našem gradu i mi smo kao gradska uprava izuzetno ponosni što smo dio ove priče i hvala svima, kako u gradskoj upravi, tako i našem preduzeću Vodovod i kanalizacija, kompaniji Fichtner koja je sjajan partner u ovom poslu i kompaniji Bemax za koju sam siguran da će svoj dio posla, kao i uvijek odraditi kako treba - zaključio je Vuković.

Zamjenik gradonačelnika i šef implementicione jedinice Časlav Vešović podsjetio je na faze koje su prethodile početku realizacije ovog projekta.

- Zahvaljujući donaciji njemačke Vlade obezbijedili smo dvije studije koje su definisale koncept i finansijski obim za realizaciju projekta, nakon čega sa KfW bankom potpisali dva povoljna kreditna aranžmana u ukupnom iznosu od 35 mil EUR. Zapadnobalkanski investicioni okvir koji je pod patronatom Evropske unije opredijelio nam je bespovratna sredstva u iznosu od preko 10 mil EUR za realizaciju ovog važnog projekta, čime smo uspjeli da zaokružimo finansijsku konstukciju. Potom smo sproveli proceduru za odabir konsultanta za pripremu tenderske dokumentacije za sve četiri cjeline. Na ovaj način dobili smo kredibilnu njemačku kompaniju koja nam pomaže oko realizacije izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda, ali i finansijsku ponudu koja je daleko ispod projektovane vrijednosti - istakao je Vešović.

- Kao što vidite, uspješno smo završili i pretkvalifikacioni finalni javni poziv za odabir izvđača radova na primarom kolektoru i vjerujem da nas nekoliko sedmica dijeli od potpisivanja ugovora za izvođenje radova na izgradnji pješačkog mosta iza šoping mola Delta city. Naš cilj je da primarnom kolektorskom mrežom povežemo primarno i aktuelno kolektorsko proširenje, s obzirom da se aktuelno postrojenje nalazi na desnoj, a da će se buduće nalaziti na lijevoj obali Morače, neophodno je izgraditi pješački most u trupu kojeg će se nalaziti i primarni kolektor. Budći da smo u pretkvalifikacionoj fazi imali samo jednu kompaniju koja je ispunila sve uslove, vjerujem da ćemo u nardnih nekoliko sedmica organizovati i potpisvanje ugovora o izvođenju ovih radova - istakao je Vešović.


On je podsjetio da je treći segment izgradnja sekundarne mreže, a predviđena je izgradnja 18 km nove kapilarne kanalizacione mreže, koja će omogućiti da se kolektivni i individualni objekti za stanovanje i poslovanje povežu na budući sistem za prečišćavanje otpadnih voda.

- Plan nam je da to uradimo za 1.500 domaćinsatva sa naprostora Konika, Zlatice, Maslina, Poletera, Jedinstva i Zagoriča i osim toga što ćemo eleminisatri septičke jame, obezbijedićemo da se izgardi i rekonstruiše 18 km postojeće saobraćajne infratsrukture, u punom profilu. Finalni tender zaključen je 25. januara, imamo tri ponude, a na bazi vrednovanja komijsije možemo reći da je riječ o ispravnim ponudama, što znači da nas i od zaključivanja ugovora za ovu fazu dijeli svega nekoliko sedmica - naglasio je Vešović.

Kako je istakao, posljednja faza je izgardnja samog sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

– Juče smo otvorili ponude u pretkvalifikacionom postupku, imamo pet ponuda koje će se vjerovatno takmičiti i u finalnoj fazi i nakon toga ćemo donijeti odluku koja će komapnija sa nama graditi samo postrojenje u okviru kojeg se nalazi i nekoliko potpostojenja koja će pored filtracije otpadnih voda tretirati i kanalizacioni mulj - zaključio je zamjenik Vešović.

Direktor kompanije Bemax Veselin Kovačević iskazao je zadovoljstvo učešćem u ovom značajnom projektu za Glavni grad i time što je upravo ova komapanija u ozbiljnoj konkurenciji uspjele da pobijedi na tenderu za izvođača radova.

- Potrudićemo se da radove izvedemo kvalitetno i u roku. Rok je 360 dana, a mi ćemo se potruditi da ih zvršimo i prije zadatog roka - kazao je Kovačević.

Potpisivanje ugovora veliki je dan za preduzeće Vodovod i kanalizacija, a cijeli projekat je svojevrsni tehnički izazov prvenstveno za izvođača radova, kazao je direktor tog gradskog preduzeća Filip Makrid. Izvođaču radova, kako je istakao, biće na stalnom raspolaganju, jer je zajednički cilj što kvalitetnija realizacija projekta.

- Napomenuo bih da imamo glavni kolektor koji će bi dugačak oko 5.500 metara, cijevi će biti na dubini od četiri ipo do sedam ipo metara. Imamo ogroman teret na iskopu. S druge strane, cijevi koje se polažu su najbolje što smo našli na tržištu. Cijevi su prečnika od 1.000 do 1.300 mm i nadamo se da ćemo sa započetom trasom od Hemomonta, preko Zabjela i Dahne doći do finalne lokacije u Dajbabama. Sam objekat predstavlja drugu komponentu po finansijskom iskazu u kompletnom projektu. Nadamo se da ćemo vrlo brzo imati i preostale dvije komponente, a do polovine godine i najznačajniju komponentu koja se odnosi na sami objekat postrojenja za prečišćavanje. Hvala svima na podršci, a građanima Podgorice zahvalnost na strpljenju. Možemo da obećamo da ćemo dati sve od sebe da ovi projekti budu kvalitetno realizovani - zaključio je Makrid.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.