NavMenu

Započeta realizacija projekta za unaprjeđenje sistema upravljanja otpadom u Podgorici

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.02.2020. 14:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: serato/shutterstock.com)Ilustracija
Gradonačelnik Podgorice Ivan Vukoivć i ambasadorka Republike Bugarske u Crnoj Gori dr Meglena Plugtćieva ozvaničili su početak realizacije projekta "Unaprjeđenje sistema upravljanja otpadom u Podgorici uvođenjem primarne selekcije otpada".

Tom prilikom gradonačelnik je istakao da zahvaljujući sredstvima koja je Glavni grad dobio krajem prošle godine iz Programa Bugarske razvojne pomoći obezbijedili smo osam parova novih polupodzemnih kontejnera za primarnu selekciju otpada u različitim đelovima grada.

- Na taj način smo komunalnu infrastrukturu u toj oblasti podigli na još viši nivo. Inače, od samog početka mandata ambasadorke Republike Bugarske dr Meglene Plugtćieve mi imamo ogromnu pomoć, a ovaj projekat je samo dio te priče i koristim priliku da se na tome zahvalim uz poruku da ćete u Glavnom gradu imati pouzdanog partnera - istakao je Vuković, navedeno je na sajtu Glavnog grada.

Gradonačelnik Podgorice je naglasio da se nada da će se uporedo sa razvojem infrastrukture mijenjati i navika primarne selekcije otpada, odnosno odvajanja suve i mokre frakcije, te da će se za koju godinu uhvatiti korak sa razvijenim svijetom koji ovakve stvari praktikuje trideset ili četrdeset godina.

On je dodao da se na taj načim obezbjeđuje sporije punjenje kada na sanitarnoj deponiji i veći stepen iskorišćenosti sekundarnih sirovina suve frakcije koji se odlažu.

Ambasadorka Republike Bugarske u Crnoj Gori Meglena Plugtćieva istakla je da se ovo veoma važan projekat, koji se finansira iz bugraskog programa za razvoj i finansijsku pomoć za zemlje Zapadnog Balkana.

- Ovo je projekat koji je usmjeren na očuvanje životne sredine, podržan od strane Ambasade Republike Bugarske, odobren od strane bugarskog Ministarstva vanjskih poslova i Vlade. Veoma sam zadovoljna dinamikom realizacije projekta. Želim što više ovakvih projekata za čistu Podgoricu i čistu i lijepu Crnu Goru - istakla je ambasadorska podsjetivši da se radi o projektu vrijednom gotovo 50.000 EUR.

- Radi se o duplim polupodzemnim posudama sa po dva rezervoara u koje staju kese od po dva i po kubika a na nadzemnom dijelu sa po dva otvora za odlaganje suve i mokre frakcije komunalnog otpada. Kroz ovaj projekat krenulo se u projekat ugradnje 8 polupodzemnih kontejnera u I i IA zoni – osim Bulevara revolucije, Bulevar Stanka Radonjića broj 30, Ulica Cvijetna broj 32, Ulica Mirka Banjevića broj 9, Ulica Miloša Obilića broj S2B, Ulica Aerodromska, prekoputa Doma zdravlja, Ulica Đoka Miraševića kod broja 12 i Ulica Nikole Tesle broj a1. Sa ovvim kontejnerima trenutno na teritoriji grada imamo 51 polupodzemni kontejner za pimarnu selekciju otpada, a ukupno 134 polupodzemna kontejnera, do kraja februara ćemo imati 174. Građanima će uskoro biti dostupna i posebna aplikacija putem koje će moći da prijavljuju nelegalno odlaganje otpada i popunjenost kontejnera, a to će važiti i za privredna društva i trgovinske lance i sve velike kompanije koje imaju potrenu odlaganja otpada - istakao je direktor gradskog preduzeća Čistoća Andrija Čađenović.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.