NavMenu

Godišnje 2.000 novooboljelih od karcinoma u Crnoj Gori

Izvor: kodex.me Srijeda, 05.02.2020. 12:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: MIND AND I/shutterstock.com)Ilustracija
Tokom redovnih pregleda u Crnoj Gori se godišnje otkrije oko 2.000 oboljelih od karcinoma.

Onkolog Sanja Lekić s Klinike za onkologiju u Podgorici kazala je da u narednom periodu treba očekivati porast broja oboljelih.

- U Crnoj Gori godišnje bude oko 2.000 novooboljelih pacijenata od kancera, a, prema projekcijama, u naredne dvije decenije kod nas i na svjetskom nivou očekujemo povećanje broja novootkrivenih pacijenata za 70%. To nas obavezuje da radimo na preventivnim pregledima jer nam podaci pokazuju da se 30% smrtnosti može smanjiti ukoliko utičimo na faktore rizika - tvrdi Lekić, prenosi Anadolija.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv raka, predstavnici Klinike za onkologiju su u Kliničkom centru Crne Gore edukovali građane o prevenciji i liječenju kancera.

Ljekari, psiholozi i medicinski tehničari promovisali su zdrave stilove života i ukazivali pacijentima na faktore rizika koji se mogu prevenirati kao i na skrining programe.

- Kod ženske populacije u Crnoj Gori najzastupljeniji je karcinom dojke, grlića materice i pluća, dok je kod muškaraca najčešći karcinom pluća, debelog crijeva i prostate. Kod mlađih muškaraca možemo govoritri o učestalosti karcinoma testisa, dok su kod mlađih žena sve češći karcinomi dojke i grlića materice - kazala je Lakić.


Ona je istakla da je u borbi protiv kancera veoma važna sekundarna prevencija koja podrazumijeva da se maligne bolesti na vrijeme otkrivaju kod pacijenta koji su u riziku. Lekić je kazala da to podrazumijeva odlazak kod ljekara na opšti pregled jednom godišnje. Ona je pojasnila i da su izlječive maligne bolesti koje se otkriju u prvom i drugom stadijumu.

- Nažalost, građani Crne Gore najčešće ne rade dovoljno na prevenciji kancera i ne javljaju se ljekaru na vrijeme. Važno je zdravo živjeti sa što više fizičkih aktivnosti, odvikavati se od pušenja i uvoditi tzv. zone bez dima - kazala je Lekić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Skoro 3 mil EUR za nabavku i ugradnju opreme za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva-Bečići

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za nabavku i ugradnju opreme radi rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva Bečići. Vrijednost nabavke je 2,47 mil EUR bez, odnosno blizu 3 miliona sa PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 13. maja do 10 sati. Minimalni rok izvršenja ugovora je 90 dana od dana kada Korisnik obezbijedi uslove za početak ugradnje opreme, a maksimalni rok izvršenja ugovora je 160

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.