NavMenu

Propali tenderi za valorizaciju lokaliteta Kabala for, Mrkovi-Bijela stijena i Donja Arza - Projekat Njivice-Sutorina na čekanju

Izvor: Radio Jadran Utorak, 04.02.2020. 15:38
Komentari
Podeli
(Foto: Teodora Brnjoš)
Tenderi za valorizacija turističkih lokaliteta ili privrednih društava kroz javno privatno partnerstvo za lokacije Mrkovi - Bijela stijena na Luštici te projekat Kabala for, proglašeni su neuspješnim.

Za projekat Kabala for u pregovorima nije došlo do usaglašavanja Ugovora i tender je proglašen neuspjelim, dok je za projekat Mrkovi-Bijela Stijena jedina dostavljena ponuda bila formalno-pravno neispravna i ovaj tender je takođe proglašen neuspjelim.

To se navodi u Izvještaju o radu Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte sa Izvještajem o sprovođenju Plana privatizacije za 2019. godinu, koji je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici.

Za projekat Kabala for stigla je jedna ponuda konzorcijuma privrednih društava Montenegro Asset Management d.o.o. Podgorica i ADOC d.o.o. Beograd.

Otvorena pitanja u pregovorima za zaključenje ugovora o zakupu zemljišta na lokaciji Kabala for, oko kojih se nije mogla postići saglasnost, a predstavljali su izričite zahtjeve ponuđača su: sticanje prava vlasništva nad rent-a-pull vilama i zemljištem ispod vila nakon isteka perioda zakupa, primopredaja lokacije zakupodavcu nakon isteka perioda zakupa osim renta-pull vila i zemljišta I obavezno osiguranje (uključujući raskidni uslov) usljed predloženih izmjena o vlasništvu nad rent-a-pull vilama.

Za valorizaciju lokaliteta Mrkovi-Bijela stijena ponudu je dostavila kompanija Signature Investments Montenegro iz Herceg Novog. Međutim, izvještaj pravnog savjetnika o formalnoj ispravnosti ponude pokazao je da jedini ponuđač nije ispunio kvalifikacione uslove iz javnog poziva.

Novi tender trebalo je da bude raspisan u oktobru prošle godine, međutim, kako do tada potencijalni ponuđači nijesu iskazali interesovanje, raspisivanje novog javnog poziva odloženo je do daljnjeg.

Lokalitet Donja Arza više neće biti nuđen u zakup

Na javni poziv za izdavanje u dugoročni zakup lokaliteta Donja Arza do roka za otkup tenderske dokumentacije (24. jun 2019. ) dostavljen je jedan zahtjev za otkup tenderske dokumentacije, neposredno prije isteka roka. Tenderska komisija produžila je zatim rok za otkup tenderske dokumentacije do 24. jula, odnosno za otvaranje ponuda do 2. septembra 2019. godine. U predviđenom roku nje dostavljena nijedna ponuda.

Tenderska komisija donijela je zaključak da, s obzirom da na Javni poziv za izdavanje u dugoročni zakup lokaliteta Donja Arza do sada nije bilo iskazanog interesovanja, ne postoje razlozi za ponovno raspisivanje tendera, do iskazivanja interesovanja potencijalnog investitora. Prvi tender bio je raspisan još u novembru 2014. godine.


Prošle godine, italijanska kompanija Agrituristica Lignano srl. otkupila je tendersku dokumentaciju, ali do roka za dostavljanje odnosno otvaranje ponuda 02. septembar 2019. godine, nije dostavila ponudu niti iskazala interesovanje za produženje roka za dostavljanje ponude.

Njivice - ušće Sutorine: nema uslova za konačnu verziju tenderske dokumenatcije

Tenderska komisija za valorizaciju turističkih lokaliteta je usvojila Nacrt tenderske dokumentacije za projekat turističkog kompleksa između Njivica i ušća Sutorine, koji će biti objavljen po završetku postupka parcelacije, odnosno usaglašavanja podataka sa prostorno planskom dokumentacijom.

Naime, Komisija je ocijenila da je neophodno preispitati obuhvat zahvata lokacije u skladu sa planskim dokumentom tako da se iz zakupa izuzme zeleni pojas na kome nema mogućnosti gradnje, katastarske parcele (odnosno dijelovi) gdje je planirana izgradnja puteva i lungo mare, zatim korigovati minimalnu cijenu zakupa.

Takođe, zaključeno je da treba razmotriti obavezu zakupodavca da obezbijedi izgradnju lungo mare prije datuma početka poslovanja turističkog kompleksa i utvrditi činjenično stanje u vezi sa promjenom na katastarskoj parceli 5828/11.

Kako je realizacija zaključaka u toku, nijesu se stekli uslovi za usvajanje konačne verzije tenderske dokumentacije, obrazloženo je u dokumentaciji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.