NavMenu

U prva tri kvartala 2019. vrijednost izvezenog namještaja iz Crne Gore svega 800.000 EUR - Potrebna drvna preduzeća sa finalnom proizvodnjom

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.01.2020. 14:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Tyler Olson/shutterstock.com)Ilustracija
Crnogorska drvna industrija nije adekvatno razvijena, zbog čega bi u narednom periodu trebalo raditi na povećanju broja preduzeća koja će proizvodne programe i biznis planove zasnivati na finalnoj proizvodnji, saopštio je predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović.

On je, na Poslovnom forumu crnogorskih i bosanskohercegovačkih privrednika iz sektora drvoprerade i opremanja objekata, kazao da je u crnogorskoj drvnoj industriji aktivno oko 150 preduzeća, koja zapošljavaju oko 2.000, čiji proizvodi sa niskim stepenom finalizacije, prije svega rezana građa, imaju dominantno učešće u strukturi izvoza, prenose Pljevaljske novine.

- To nije slučaj kada je riječ o uvozu, jer su u spoljnotrgovinskom bilansu izraženi negativni trendovi, kada je u pitanju trgovina namještajem. Vrijednost uvezenog namještaja u prva tri kvartala prošle godine iznosila je 69 mil EUR, a vrijednost izvezenog svega 800.000 EUR - naveo je Golubović na forumu koji je organizovala PKCG u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine, uz podršku Evropske mreže preduzetništva.

On je kazao da preduzeća koja posluju u oblasti drvoprerade mogu ostvariti posebne pogodnosti i olakšice ukoliko poslovanje zasnuju u crnogorskim biznis zonama. Golubović prostor za saradnju vidi i u sektoru turizma koji, kao generator krupnih investicija, nastavlja trend ekspanzije.

- U posljednje tri godine otvorena su 103 nova hotela u Crnoj Gori, a samo u prošloj 49 sa preko 3.700 ležajeva, od kojih 85% kategorije četiri i pet zvjezdica. Enterijeri hotela moraju zadovoljiti prohtjeve sve zahtjevnije klijentele, kako sa aspekta funcionalnosti, tako i vizuelne atraktivnosti - rekao je Golubović.

On je kao dobar primjer saradnje na tom polju naveo kompaniju Carine, čije su hotele Delfin, Park i Kumbor projektovali, odnosno opremili studio Zec i kompanija Lux Co iz Sarajeva.

Golubović očekuje da će poslovni forum doprinijeti unapređenju postojećih poslovnih aranžmana i otvaranju novih perspektiva privredne saradnje, što mora biti prioritet u budućem periodu.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Ahmet Egrlić, saopštio je da njihovo glavno tržište predstavlja EU, jer 72% ukupnog izvoza plasiraju u te zemlje.

- Sektori bosanskohercegovačke privrede su sve bolje pozicionirani na internacionalnom tržištu. Ozbiljan rast ostvaruje i drvoprerađivačka industrija koja je odavno prevazišla granice države i po kojoj smo prepoznati u regionu - rekao je Egrlić na forumu organizovanom u cilju unapređenja i razvoj privredne saradnje dvije zemlje.

On je dodao da najbolju robnu razmjenu BiH ostvaruje sa Njemačkom i Austrijom, gdje ima blagi suficit, dok je značajan deficit sa zemljama regiona, Turskom i Rusijom.


- Ovdje smo da približimo interes i ponudu naših kompanija i doprinesemo boljoj saradnji poslovnih zajednica BiH i Crne Gore - poručio je Egrlić.

Sekretar Odbora udruženja šumarstva, drvoprerade, grafičke i izdavačke djelatnosti PKCG, Goran Popović, naveo je da se u crnogorskoj drvnoj industriji najviše preduzeća i preduzetnika bavi preradom drveta u pilanama, kao i pogonima za proizvodnju uglavnom pločastog namještaja.

On je kazao i da se najveći dio investiranja u posljednjih nekoliko godina odnosi na fabrike za proizvodnju peleta.

- Osnovni cilj u narednom periodu treba da bude povećanje broja preduzeća koja proizvodne programe i biznis planove zasnivaju na finalnoj proizvodnji, izradi i plasmanu proizvoda veće vrijednosti. Saradnja sa kompanijama iz BiH treba da se ostvari kroz zajedničko investiranje prije svega u finalnu preradu drveta - saopštio je Popović.

Predstavnica Vanjskotrgovinske komore BiH, Lejla Međedović, rekla je da bosanskohercegovački drvoprerađivači baštine tradiciju industrijske proizvodnje, kao i da većinu njihove ponude čine različite vrste namještaja, koji je kvalitetom i cijenom odgovara zahtjevima brojnih tržišta.

- Kroz ovu djelatnost težimo afirmaciji bosanskohercegovačkog dizajna, što nam omogućava ulazak u nove cjenovne kategorije i high-end segment tržišta - navela je Međedović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Može li običan čovjek u trku za kriptozaradu?

Kada je u pitanju ulaganje, oni stariji hvataju se dukata, oni malo mlađi misle na "devize, devize", a najmlađima je u mislima bitkoin, etereum, solanu, ripl, binance coin, ili neka druga kriptovaluta. O tržištu kriptovaluta do sada smo čuli razne bajke, i one divne o bogatstvu preko noći, do onih ružnih - o propasti kriptovalutnog carstva, hvatanju organizatora nekakvih piramidalnih šema i opštoj propasti ulagača. Obje verzije su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.