NavMenu

Amazon najvrjedniji, Ferari najsnažniji brend na svijetu

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 30.01.2020. 10:22
Komentari
Podeli
Američka kompanija za onlajn trgovinu, Amazon, zadržala je treću godinu zaredom titulu najvrjednijeg svjetskog brenda na rang listi Brend Finance Global 500 za 2020. godinu, a kultni italijanski proizvođač luksuznih automobila Ferrari je ostao najsnažniji globalni brend drugu godinu uzastopno.

Kako se navodi u izvještaju, vrijednost robne marke Amazon je probila do sada nedostižan prag od 200 mlrd USD.

Naime, vrijednost brenda Amazon je sa prošlogodišnjih 187,9 mlrd USD porasla za 18% ove godine, na 220,8 mlrd USD nadmašivši za više od 60 mlrd USD drugoplasirani Google i za 80 mlrd Apple, koji je na trećem mjestu.

Na četvrtoj poziciji najvrjednijih svjetskih brendova nalazi se Microsoft, peti je južnokorejski Samsung, slijede kineski ICBC (6), Facebook (7), Walmart (8), a listu prvih deset najvrednijih zaokružuju još dva kineska brenda - Ping An i Huawei.

Ferrari je, s druge strane, najsnažniji svjetski brend među samo 12 robnih marki na rang listi, sa indeksom snage od 94,1 poena od mogućih 100 i rejtingom AAA +. Snaga brenda uticala je i na rast vrijednosti robne marke Ferrari za 9% na 9,1 mlrd USD.

Na drugom mjestu po snazi brenda je Disney, treći je kineski WeChat, a u top 10 su i Sberbanka, Deloitte, Coca-Cola, Tencent, Rolex PwC i PayPal.

Rivalski diskontni lanci supermarketa, Lidl (12,4 mlrd USD) i Aldi (14,3 mlrd USD) su najbrže rastući maloprodajni brendovi i nalaze se među ovogodišnjih 10 prvih najbrže rastućih, sa skokom vrijednosti od 40 i 37% respektivno.

Na rang listu su ove godine uvršćena i 44 nova učesnika, a najvredniji među "pridošlicama" je naftni gigant Saudi Aramco sa vrednošću robne marke od 46,8 mlrd USD.


Kada je riječ o Evropi, njemački brendovi su nadmašili druge zemlje. Među 10 najvrjednijih robnih marki na Starom kontrinentu, čak šest je njemačkih, a na firme iz te zemlje takođe otpada 6% ukupne vrijednosti 500 rangiranih svjetskih brendova.

To se u velikoj mjeri pripisuje rastućoj njemačkoj automobilskoj industriji, koju predvodi Mercedes-Benz sa procijenjenom vrijednošću brenda od 65 mlrd USD. Vrijednost brenda ove kompanije porasla je za 8% ove godine, zahvaljujući povećanju prodaje od 1,3% na 2,34 miliona vozila tokom 2019.

Evropski sektor luksuzne mode takođe beleži značajan rast vrijednosti, pri čemu je robna marka Loius Vitton ojačala za 21% na 16,5 mlrd USD, Gucci za 20% na 17,6 mlrd USD, a Chanel za 19% na 13,7 mlrd USD.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.