NavMenu

Među aerodromima bivše Jugoslavije, na beogradskom najveći rast broja putnika, banjalučki "dodao" najviše procenata

Izvor: eKapija Petak, 24.01.2020. 14:37
Komentari
Podeli
(Foto: saiko3p/shutterstock)
Aerodromi širom bivše Jugoslavije zbrinuli su rekordnih 29,8 miliona putnika u 2019. godini. Drugu godinu zaredom 10 aerodroma je uspjelo da opsluži više od milion putnika.

Beograd je dodao najviše, preko pola miliona, a imao je i najveći procentualni rast među aerodromima u glavnim gradovima ex yu zemalja. Kao rezultat toga, aerodrom je prvi put prešao šest miliona putnika u jednoj godini.

Najveći procenat rasta zabilježen je u Banjaluci, koja je pretekla Osijek. S druge strane, Zadar je pretekao Pulu i pozicionirao se kao četvrti najprometniji aerodrom u Hrvatskoj.

Hrvatska je učvrstila svoju poziciju najprometnijeg tržišta u bivšoj Jugoslaviji s gotovo 11,5 miliona putnika koji su letjeli sa devet komercijalnih aerodroma. Zagreb je treći put registrovao više od tri miliona putnika, dok je Dubrovnik imao 300.000 putnika više u odnosu na godinu ranije.

Aerodrom Skoplje premašio je dva miliona putnika drugu godinu zaredom, mada se jaz u odnosu na rivalsku Prištinu povećao.

Aerodrom Ohrid nastavio je impresivan rast, dodavši više od 132.000 putnika u 2019. godini, što je rezultiralo porastom broja putnika od 72.1%.

I Podgorica i Tivat nastavili su rast, podstaknut uvođenjem brojnih novih ruta. Na aerodromu Podgorica je zabilježeno 636.726 dolazaka i 660.639 poletanja, a Tivat je registrovao 684.203 dolazaka i 683.079 polijetanja.

Samo drugi put u svojoj 50-godišnjoj istoriji, Aerodrom Sarajevo je uspio da u jednoj godini nadmaši milion putnika i smanji zaostatak za najbližim konkurentom u Podgorici.

Zadar će ove godine, nakon rekordne 2019. godine, imati više milion putnika, a Laudamotion će tokom leta bazirati tri aviona u tom gradu.

Iako nema komercijalnih letova, aerodrom Portorož dočekao je gotovo 29.000 putnika, piše portal EX YU Aviation.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.