NavMenu

Spot-Robot namijenjen građevinskoj industriji (VIDEO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.01.2020. 15:44
Komentari
Podeli
Boston Dynamics postigao je nevjerovatne stvari na polju robotike. Njihov rad prvenstveno je usmjeren na alternativne načine automatizacije za kretanje kroz svemir.

Veliki dio njihovog rada je u pokretu nogu, tako da je sposobnost robota da prođe kroz određeni prostor zaista dizajnirana za rješavanje tog vrlo specifičnog izazova. Na robotima s lokomotornim nogama se dosta dugo radi. Ova kompanija je izradila 800-kg teškog robota dizajniranog da nosi 400 kg korisnog tereta preko brda i bez obzira na nestrukturisano okruženje, piše sajt m-kvadrat.ba.

Ali vremenom se postavilo pitanje kako se tehnologija može praktično primeniti u životu ljudi?

Ova kompanija je došla do morfologije pod nazivom "Spot", koja se sa dizel energije prebacila na električnu. Dugo se radilo na izgradnji robota koji je dovoljno robustan i koji je dovoljan za proizvodnju da bi izašao u široki spektar industrije da bi se mogla započeti istraživanja ​​o mogućnostima tog robota.

Ovi roboti pušteni su u pogon u jesen prošle godine i stigli su do krajnjeg kupca. Radi se o robotu Spot 1.1., koji je prvenstveno osmišljen za pojam daljinskog ispitivanja. Dakle, imate osobu koja vozi robota kroz interfejs koji je nalik Xbox kontroleru.

Vozite robota i možete videti šta kamera vidi u stvarnom vremenu putem tableta ili možete spojiti korisni teret na Spot, ali prvenstveno pomoću senzornih kamera na robotu.


Ovo je dosta važno za kupce koji žele da uvedu automatizaciju u okruženja koja su previše opasna za ljude koji obavljaju inspekcijske poslove. Spot može da prođe kroz gradilište i zabeleži mapu dok prolazi kroz to mesto, te da je zapamti.

Kada je reč o arhitekturi i građevinarstvu, roboti su tu da pomognu da se prati napredak, spreče eventualne greške, za bolju efikasnost izvršavanja zadataka i da se prati da li je potrebni materijal isporučen na gradilište ili ne.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.