NavMenu

Agencija za civilno vazduhoplovstvo širi poslovanje - U planu kupovina novog poslovnog prostora, vrijednost pola miliona eura

Izvor: Dan Srijeda, 22.01.2020. 17:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: GaudiLab/shutterstock.com)Ilustracija
Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV), na čijem je čelu Dragan Đurović, spremila je oko pola miliona eura za kupovinu novog poslovnog prostora. To se može vidjeti u Predlogu finansijskog plana Agencije za civilno vazduhoplovstvo i Programu rada Agencije za civilno vazduhoplovstvo za 2020. godinu.

ACV kupuje novi poslovni prostor iako u svom vlasništvu već ima kancelarijski prostor od oko 900 kvadrata u podgoričkom naselju Stari aerodrom.

U odgovoru te državne organizacije se navodi da se radi o razvojnoj potrebi, koja će biti realizovana preko javnih nabavki.

- U poslednje tri godine Agencija za civilno vazduhoplovstvo u planovima javnih nabavki i finansijskim planovima planira kupovinu novog poslovno-skladišnog prostora. Naime, razvoj Agencije podrazumijeva i veći broj zaposlenih i dodatne aktivnosti. U skladu sa tim, postoji potreba za prostorom za održavanje testiranja za izdavanje sertifikata, za održavanje stručnih radionica većeg obima i regionalnog karaktera, kao i za prostorom za smještanje arhivske građe, biblioteke, otpisanog inventara i slično. Takođe, aktuelna je tema mogućeg otvaranja regionalnog centra jedne evropske vazduhoplovne organizacije u Crnoj Gori, za koji bi bila obaveza Agencije da obezbijedi poslovni prostor - navodi se u odgovoru ACV.

Dodaju da iz svih navedenih razloga, već nekoliko godina u planovima imaju nabavku novog poslovnog prostora.

- Do realizacije te nabavke nije došlo, a neizvjesno je da li će se to desiti u ovoj godini. U svakom slučaju, ukoliko dođe do realizacije predmetne nabavke, Agencija će napraviti poseban elaborat u kojem bi se navele konkretne potrebe i definisala potencijalna kvadratura poslovnog prostora, uz analizu kretanja cijena na tržištu - piše u odgovoru.

U Predlogu finansijskog plana Agencije za civilno vazduhoplovstvo i Programu rada Agencije za civilno vazduhoplovstvo za 2020. godinu piše da se u 2019. godini planirala kupovina poslovnog prostora koji bi zadovoljio potrebe Agencije.

- Kupovinom poslovnog prostora veličine do 400 m2˛ uključujući i adekvatno obezbjeđenje, trajno bi se riješilo radni prostor u Agenciji. Takođe, neophodno je uspostaviti racionalniji raspored poslovnog prostora, imati adekvatan prostor za skladištenje i čuvanje dokumentacije, biblioteku, jednu ili dvije namjenske sale za održavanje obuka, testiranje i veće skupove, fotokopirnicu i slično. Sve ove okolnosti upućuju na potrebu za trajnim rješenjem ovog problema. Za nabavku nedostajućeg poslovnog prostora napraviće se posebna analiza, a zbog procedure javnih nabavki, postupak za ovu javnu nabavku neće biti pokrenut do kraja 2019. godine, stoga se sredstva u finansijskom smislu za realizaciju ove investicije planiraju za 2020. godinu. Procijenjena vrijednost nabavke poslovnog prostora je okvirno planirana za 2020. godinu u iznosu od 500.000 eura - piše u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade.


Desetine hiljada idu na "plaćanje zakupa"

U izvještajima o radu ACV piše da svake godine na desetine hiljada eura ide na stavku "plaćanje zakupa".

- Agencija ne zakupljuje poslovni prostor za rad, već se stavka "plaćanje zakupa" odnosi na zakup pojedinih usluga potrebnih za nesmetano obavljanje njenih osnovnih djelatnosti. Konkretno, to su - zakup internet linije, mjesnog telekomunikacionog voda (koji omogućuje zaštićeni prenos podataka između Agencije i Kontrole letjenja Srbije i Crne Gore), zakup licenci softvera za kontrolu štampanja, licence za sistemski softver, inovirane licence za simulaciju rada radio-navigacionih sredstava u vazduhoplovstvu i slično - kazali su iz ACV.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.