NavMenu

Rešavanje problema vodosnabdijevanja na primorju - Raspisan tender za izradu Idejnog rješenja za Dobre Vode i Veliki pijesak

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 20.01.2020. 00:30
Komentari
Podeli
Ilustacija (Foto: Marco Saracco/shutterstock.com)Ilustacija
Saradnjom Regionalnog vodovoda, Opštine Bar i EBRD uz podršku Vlade Crne Gore započete aktivnosti na rješavanju pitanja vodosnabdijevanja, sakupljanja i tretmana otpadnih voda u naselju Dobra Voda i Veliki Pijesak.

Tim povodom sastali su se predsjednik opštine Bar Dušan Raičević, direktor JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje Goran Jevrić, tehnički direktor Ivan Špadijer i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) - šef kancelarije u Crnoj Gori Jaap Sprey i bankar Radoslav Ralević.

Naime, Regionalni vodovod je dobio podršku Vlade za realizaciju razvojnih projekata uz dodatno odobrenje državnih garancija u iznosu od 24 mil EUR za kreditnu saradnju sa EBRD. Navedenim ugovorom predviđena su i bespovratna sredstva u iznosu od oko milion eura, od čega je 350.000 EUR odvojeno za izradu Idejnog rješenja ovog veoma značajnog projekta za građane Bara u naseljima Dobra Voda i Veliki pijesak, kao i za izradu tenderske dokumentacije.

Šef kancelarije EBRD u Crnoj Gori Jaap Sprey je izrazio zadovoljstvo konsktruktivnim sastankom i uputio zahvalnost predsjedniku Opštine Bar Dušanu Raičeviću i direktoru Regionalnog vodovoda Goranu Jevriću na izuzetnoj kooperativnosti i saradnji po pitanju realizacije ovako značajnih infrastrukturnih projekata, uz podsjećanje da je EBRD prošle sedmice raspisao tender za odabir konsultanta za izradu idejnog rješenja za naselja Dobra Voda i Veliki pijesak, koji će i pružiti svu neophodnu pomoć u pripremi tenderske dokumentacije za izradu glavnih projekata vodosnabdijevanja, kanalizacije i postrojenja za tretman otpadnih voda.

- Očekujem da će konsultant do kraja februara biti na terenu i početi da radi. Uradićemo sve da se sa tim aktivnostima otpočne što prije, kako bi nacrte idejnih rješenja dobili do ljeta, uporedo sa tim pripremili tendersku dokumentaciju za izradu glavnog projekta i do kraja godine potpisali ugovor i za drugu tranšu dogovorenog kreditnog aranžmana, kako bi počeli da realizujemo ovaj važan projekat kojim ćemo riješiti značajne izazove za privredni ambijent i bolji život građana - istakao je Sprey.

Ističući da je Regionalni vodovod ovaj projekat pokrenuo 2014. godine, Goran Jevrić je podsjetio da je Vlada Crne Gore dala podršku za njegovu realizaciju u smislu kreditnog zaduženja kod EBRD u iznosu od 24 mil EUR, kako bi se Opština Herceg Novi priključila na Regionalni vodovod, povećali kapaciteti Tivta, Kotora i Herceg Novog sa 330 na 750 litara u sekundi izgradnjom drugog cjevovoda dužine 16 km, ali i u značajnom dijelu opštine Bar riješilo pitanje vodosnabdijevanja, kanalizacije i tretmana otpadnih voda za naselja Dobra Voda i Veliki pijesak.

- Ovo je bila prilika da se informišemo o svim aktivnostima koje smo započeli 2015. godine, a tiču se vodosnabdijevanja, odvodjenja i tretmana otpadnih voda na teritoriji barske opštine. Značajno je unaprijedjeno vodosnabdijevanje u Baru kroz saradnju Opštine, Regionalnog vodovoda i lokalnog vodovoda, što ćemo nastaviti i dalje stavljajući akcenat i na područja koja gravitiraju Skadarskom jezeru - rekao je predsjednik opštine Bar Dušan Raičević.

- Raduje me posvećenost svih nas ovom projektu i podrška koju pružaju Regionalni vodovod i EBRD. Ovaj projekat je zahtijevao ozbiljnu pripremu i u prethodnom periodu smo dosta toga zajedno i uradili kako bi došli do ove faze. Očekujem da završetkom svih zakonskih i projektnih procedura tokom ove godine, početkom 2021. godine uvedemo izvođača radova u posao, kako bi rješavanjem projekata za vodosnadbijevanje, odvođenje i tretman otpadnih voda za rezultat imali unaprijeđene uslove života naših građana i bolju valorizaciju turističkih potencijala naselja Dobra Voda i Veliki pijesak, koji već sada bilježi značajno poboljšanje turističke ponude kroz izgradnju turističkih rizorta i hotela visoke kategorije - zaključio je Raičević, i dodao da je sa ciljem što skorijeg pristupanja realizaciji pripremnih aktivnosti, odnosno administrativnih procedura na implementaciji ovog projekta, formirana Radna grupa sastavljena od predstavnika Regionalnog vodovoda, Opštine Bar, Doo Vodovod i kanalizacija Bar, te MZ Mrkojevići.

Kako se navodi na sajtu Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, Opština Bar je, u prethodnom periodu, iz sopstvenih sredstava, pokrenula nekoliko projekata u mikrocjelinama, sa ciljem poboljšanja vodosnabdijevanja na određenim područjima, pokazujući spremnost i opredjeljenje da zajedno sa Regionalnim vodovodom i lokalnim vodovodnim preduzećem rješava ova značajna pitanja. Tako će, uporedo sa aktivnostima na realizaciji ovog projekta, narednih dana otpočeti radovi na početnoj fazi izgradnje hidrotehničke infrastrukture u okviru ulice Bratstva i jedinstva u naselju Veliki pijesak koji će biti finansirani iz budžeta Opštine Bar.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.