NavMenu

Pjesma kao lijek - U Velikoj Britaniji otvorena prva pjesnička apoteka

Izvor: Nezavisne novine Petak, 17.01.2020. 11:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Maglara/shutterstock.com)Ilustracija
U malenom britanskom gradu Šorpšajeru pjesnikinja Debora Alma odlučila je da otvori pjesničku apoteku, jer vjeruje da u slučaju duševnih problema nijedan lijek nije ni do koljena - pjesmi.

Debora Alma posljednjih je šest godina vodila "Hitnu pjesničku službu" po školama, festivalima i brojnim događanjima te iz ambulantnih kola prepisivala pjesme kao lijekove za duševne probleme.

Ipak priznaje da, kada je primijetila malu napuštenu prodavnicu u Šorpšajeru, odlučila je sa svojim partnerom, takođe pjesnikom Džejsom Šerdom, otvoriti prvu svjetsku pjesničku apoteku upravo na ovom mjestu.

U apoteci knjige je organizovala prema raspoloženjima, tačnije emocionalnim problemima protiv kojih pomažu, poput stresa, slomljenog srca ili iscrpljenosti.

U apoteci nudi i poetske konsultacije, na kojima "pacijentima" postavlja pažljivo osmišljena pitanja te im kao lijek - prepisuje pjesmu, a njena ideja je zasad naišla na odlične kritike mještana malog britanskog grada.

- Mislim da je to posebna vrsta vještine izabrati pravu pjesmu za neku osobu nakon što s njom porazgovarate i malo je upoznate - rekla je Alma.


Ona je dodala da je ideju za liječenje poezijom dobila nakon rada s pacijentima koji pate od demencije, gdje je, kako kaže, primijetila da upravo poezija može uticati na promjenu raspoloženja kod pacijenta.

- Primijetila sam kako poezija može sasvim promijeniti nečije raspoloženje i kako ljudi odjednom počnu jako pažljivo slušati. I prije nego što sam počela ovo raditi, prijatelji koji bi patili od slomljenog srca su često znali doći kod mene na šoljicu čaja i prigodnu pjesmu - kaže pjesnikinja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.