NavMenu

Stanovi u Sutrorini za najugroženije raseljene porodice

Izvor: Radio Jadran Ponedjeljak, 13.01.2020. 13:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Opština Herceg Novi i preduzeće Igalopromet holding potpisaće ugovor o kupoprodaji 22 stambene jedinice u Sutorini za izbjegla i raseljena lica. Odluku o kupovini stanova, odnosno saglasnost na kupoprodajni ugovor trebalo bi da podrže hercegnovski odbornici na sljedećoj Skupštini.

Opština se još 2013. godine opredjelila da učestvuje u sprovođenju Regionalnog stambenog programa, kojim je predviđeno rješavanje stambenih pitanja za najugroženije porodice koje su za vrijeme ratnih dešavanja 90-tih godina došle u Herceg Novi i imaju status raseljenih lica, odnosno sada su već dobili crnogorsko državljanstvo ili otpočeli postupak dobijanja stalnog boravišta.

Projektom je predviđena i dodjela građevinskog materijala, odnosno gradnja kuća za 10‐ak porodica koja imaju svoje placeve.

Potpisan je memorandum o saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Direkcijom javnih radova u septembru 2016.

Finansijska podrška za kupovinu 36 stanova u iznosu od milion eura je obezbijeđena iz donatorskih sredstava iz Regionalnog stambenog fonda posredstvom Razvojne banke Savjeta Evrope, a učešće opštine je 150.000 EUR.

Pravo vlasništva nad stanovima stiče Opština Herceg Novi. Krajem marta prošle godine rang listu je utvrdila zajednička komisija koju su činili predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja, UNHCR, Uprava za zbrinjavanje izbjeglica, Opština i Centar za socijlani rad.

Završena je tenderska procedura za kupovinu stanova, koju je sprovela Uprava javnih radova, te su dobijena 22 stana koja su ispunjavala uslove tendera i stekli su se uslovi za kupoprodaju i dodjelu najugroženijim porodicama. U narednom periodu biće ponovljena procedura za nabavku presotalih 14 ili više stanova u zavisnosti od raspoloživih sredstava.


Regionalni stambeni projekat (RHP) zajednička je inicijativa Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Cilj inicijative je da se doprinese rješavanju stanja dugotrajnog raseljenja najranjivijih kategorija izbjeglica i raseljenih lica nakon perioda od 1991 – 1995. Godine. Procjenjuje se da će program dostići vrijednost od 584 mil EUR.

U Crnoj Gori ciljnu grupu RHP programa predstavlja 1.777 domaćinstava, odnosno 6.063 osobe, kojima će biti obezbijeđena trajna stambena rješenja kroz lokalnu integraciju u njihovim mjestima raseljenja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.