NavMenu

Vlada pomaže Skijališta Crne Gore sa 1,18 mil EUR

Izvor: Investitor Ponedjeljak, 13.01.2020. 11:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dreamer Company/shutterstock.com)Ilustracija
Iz državnog budžeta ove godine biće izdvojeno 1,18 mil EUR kako bi Skijališta Crne Gore mogla da posluju, a izvjesno je da će se ta praksa nastaviti i narednih godina dok firma ne bude mogla sama da se izdržava.

Prvu godinu poslovanja, 2018, kompanija je završila u gubitku skoro 47.000 EUR.

Vijesti pišu da će samo za zarade biti izdvojeno 900.000 EUR, iako ni na zvanično otvorenom skijalištu Kolašin 1600 još nema skijanja, zbog nedostatka snijega. Prošle godine je za plate izdvojeno oko 571.000 EUR.

Skijališta Crne Gore su preduzeće koje je osnovala Vlada za upravljanje novim ski centrima kao što su Kolašin 1600, Cmiljača, Žarski, Torine, Jelovica i Planinski centar Komovi i Eco adventure park Komovi. Od tih sadržaja, do sada je, u februaru prošle godine, otvoreno samo djelimično završeno skijalište Kolašin 1600.

Prema finansijskom planu Skijališta Crne Gore za ovu godinu, planiran je prihod od 650.000 EUR, najviše od prodaje ski-pasova tokom zimske turističke sezone i turističkih vožnji žičarom ljeti.

Finasijskim planom i programom za ovu godinu predviđeno je da se od prodaje ski-pasova prihoduje 185.095 EUR, a tokom ljetnje sezone 4.000.


Iako je, barem kalendarski, zimska sezona poodmakla, na skijalištu Kolašin 1600 praktično nema dnevnih prihoda od ski-pasova, zbog nedostatka snijega.

- Osim prihoda od poslovanja, izvor finansiranja su i transferi iz budžeta. Da bi planirani bilans bio pozitivan i preduzeće nesmetano moglo da funkcioniše, potrebno je dodatno 1,1 mil EUR za pokriće rashoda koji se odnose na troškove zarada zaposlenih u iznosu od 900.000 EUR, amortizacije od 30.000, ostale poslovne rahode 159.000, troškove materijala 11.000 i 80.000 za nabavku opreme. Neiskorišćena sredstva, ako ih bude, koristiće se za servisiranje obaveza u budućem periodu poštujući princip racionalnosti - navodi se u finansijskom planu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.