NavMenu

Pored kompleksa Airport City u Beogradu gradiće se Airport Garden - Na 14.000 m2 zemljišta u planu stambeni "meandar" i hotel

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.01.2020. 14:32
Komentari
Podeli
(Foto: Urbanistički plan/Page consortium)
U novobeogradskim blokovima 64 i 65, u blizini kompleksa Airport City uskoro bi mogao da nikne stambeno-poslovni kompleks sa hotelom.

Urbanističkim planom, za čiju izradu je zahtjev podnijela projektantska firma Page consortium doo iz Beograda, u ime investitora projekta, kompanije Airport Garden doo iz Novog Beograda, predviđena je gradnja na dvije parcele površine gotovo 14.000 m2, na mjestu nekadašnjeg industrijskog kompleksa FOB (Fabrika odlivaka Beograd).

Kako piše u dokumentu, osnovna namjena površina predviđena je za gradnju mješovitih gradskih centara, koji podrazumijevaju kombinaciju komercijalnih i stambenih sadržaja.

Na prvoj parceli gradiće se stambeno-poslovni kompleks u obliku meandra i biće sastavljen od 8 lamela u nizu. Na drugoj parceli biće izgrađen hotel i još jedan stambeno poslovni objekat.

Planirana gradnja je predviđena u fazama, a pored gradnje mješovitog gradskog centra i hotela, biće posla i kada je riječ o saobraćajnoj mreži, s obzirom da je postojeća sastavljena od internih saobraćanica nekadašnjeg industrijskog kompleksa.

Zelene površine zauzimaće najmanje 50% budućeg kompleksa, a planom je predviđeno i ozelenjavanje ravnih krovova objekata.

- Planirane zelene površine biće multifunkcionalne i obuhvatiće i dječja igrališta, kao i prostor za sjedenje i odmor i vodene površine - navodi se u urbanističkom planu.

Kada je riječ o parkiranju, ono će biti riješeno izgradnjom podzemne garaže ili parkinga na otvorenom.

U planiranim objektima su predviđeni sistemi hladne i tople sanitarne vode, cirkulacije tople vode za hotel, vode za zalivanje zelenila, kao i unutrašnje i spoljne hidrantske mreže. Parcele trenutno nemaju uličnu kanalizacionu mrežu na koju bi se priključile kišne i fekalne otpadne vode.

U dijelu snabdijevanja električnom energijom navedeno je da su za napajanje planiranog stambeno-poslovnog kompleksa i hotela predviđene tri transformatorske stanice, čije priključenje će, pak, biti moguće tek nakon izgradnje novih kablovskih vodova.

U planu je navedeno da je neophodno i povećanje kapaciteta telekomunikacione mreže, a idejnim rješenjem planirani su, između ostalog, i sistem video obezbjeđenja i sistem parking rampi.

U objektima je predviđen sistem grijanja i hlađenja pomoću decentralizovanih toplotnih pumpi.

B. Petrović







Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.