NavMenu

Crnogorska ekonomija ostvarila rast u 2019. godini - Energetika najveća šansa za razvoj

Izvor: RTCG Ponedjeljak, 06.01.2020. 15:48
Komentari
Podeli
(Ilustracija)Crnogorska ekonomija je u 2019. ostvarila rast, koji će, prema procjeni predsjednika Privredne komore Vlastimira Golubovića, iznostiti 4%. Siva ekonomija je bila najveća barijera biznisu, kaže za TVCG Golubović, a kao šansu koja će u narednom periodu najviše doprinijeti razvoju ekonomije vidi energetiku.

- Nastavljen je dinamičan razvoj ekonomije, a najbolja potvrda je ostvareni rast za prvih devet mjeseciod 3,7% - istakao je Golubović.

To kažu podaci koji su obrađani. Oni koji tek treba da se obrade i da zaokruže 2019. godinu, zaokružiće i cifru rasta. Makar su takva očekivanja predsjednika Privredne komore. On kaže da će rast doći do cifre od 4%, zahvaljujući porastu stranih investicija, kao i rezultatima u sektorima turizma, građevinanstva, trgovine, saobraćaja, kao i poljoprivrede. No, u godini za nama biznis, pored toga što se borio za rezulta, morao je biti spreman i za disciplinu koja je podrazumijevala preskakanje barijera.

- Pod broj jedan je siva ekonomija i nelojalna konkurencija i ona je ostala kao tema kojom ćemo se baviti iduće godine. Svi faktori u Crnoj Gori moraju da utiču na borbu protiv sive ekonomije. Ko je prvi na udaru? Privredna društva koja regularno posluju. Imamo očekivanja da se smanje porezi na zarade - kaže Golubović.

Još jednu lošu karakteristiku ima godina koju smo ispratili - deficit u spoljnotrgovionskoj razmjeni. No, ova karakteristika ima i stranu koja je čini manje izražajnom.

- Crna Gora je mala ekonomija i zbog velikog priliva turista upućeni na uvoz roba ali zbog toga imamo suficit u svim uslugama, posebno turizma i sa porastom investicija doprinosi uravnoteženju bilansa - navodi Golubović


U godini u koju smo zakoračili o pomenutom treba voditi računa, ali kada šansu broj jedan treba navesti, Golubović nema dilemu da je to energetika.

- Sa puštanjem u komercijalnu upotrebu podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, Crna Gora je postala regionalno čorište. Imamo neiskorišćene potencijale. Jedna smo od rijetkih zemalja koja iam potencijale kada su ovi izvori u pitanju - ističe Golubović.

Izgradnja autoputa ne može da se ne pomene, ali i ne samo njega, i ne bez dobrog razloga.

- Izgradnja saobraćajne infrastrukture doprinijeće i regionalnoj, a posebno međunarodnoj saradnji - kaže Golubović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.