NavMenu

Zbog klimatskih promjena neophodno smanjenje stoke u sledećih 10 godina - Naučnici preporučuju da sa mesa pređemo na mahunarke

Izvor: Agroklub Petak, 03.01.2020. 10:25
Komentari
Podeli
(Foto: smereka/shutterstock.com)
Zemlje bi trebalo da sprovode politike za smanjenje stoke, diverzifikaciju proizvodnje hrane i vraćanje zemlje prirodi, poručuju istraživači. Ogromna obnova prirodne vegetacije na zemljištu koje se trenutno koristi za proizvodnju mesa "najbolja je opcija" za uklanjanje CO2 iz Zemljine atmosfere i s njom se mora početi odmah, upozoravali su naučnici.

Stada goveda i ovaca zahtijevaju ogromne površine zemlje, ne samo za pašnjake, već i za žitarice uzgajene za ishranu intenzivno uzgajanih životinja. Nadalje, njihovi probavni procesi rezultiraju visokim emisijama metana, što je snažan staklenički gas, piše Independet.

Od 2017. godine, prema Međuvladinom panelu za klimatske promjene (IPCC), atmosfera ne smije da apsorbuje više od 420 milijardi tona CO2, a otprilike 720 milijardi tona CO2 mora biti uklonjeno iz atmosfere, kako bismo imali priliku ograničavanja globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijusa.

Istraživači sada pozivaju zemlje sa visokim i srednjim dohotkom da uključe četiri mjere kako bi ih uskladile s ciljevima pariskog klimatskog sporazuma:

- proglasiti vremenski okvir za vrhunac stočarske proizvodnje
- identifikovati najveće izvore emisija iz stočarstva i odrediti odgovarajuće ciljeve smanjenja proizvodnje
- sprovoditi politike za diverifikaciju proizvodnje hrane zamenom stoke održivom hranom koja povećava dobrobit za javno zdravlje - uglavnom mahunarke (uključujući pasulj, grašak i sočivo), žitarice, voće, povrće, orašaste plodove i sjemenke
- kad je to moguće, usvojiti pristup prirodnim klimatskim rješenjima kako bi se zemlja kao upijač ugljen-dioksida zamijenila obnavljanjem izvornog vegetacijskog pokrova.


Trebalo bi jesti manje crvenog mesa

Naučnici su dodali: "Predlažemo da zemlje sa visokim dohotkom i srednjim dohotkom ne daju outsourcing svoje stočne proizvodnje u druge zemlje, već umjesto toga smanjuju potražnju za stočnim proizvodima."

Ranije ove godine, tadašnji vodeći naučnik u oblasti životne sredine u Velikoj Britaniji, Ian Boyd, upozorio je da ljudi moraju jesti manje crvenog mesa, manje putovati i kupovati manje odjeće, a takođe je pozvao na stvaranje "neto nultog ministarstva".

Početkom decembra, naučnici sa Univerziteta u Gottingenu objavili su istraživanje koje predviđaju kako bi se unos kalorija mogao promijeniti između 2010. i 2100, te procijenili kako bi se globalni zahtjevi za hranom mogli povećati za 80% do kraja vijeka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.