NavMenu

Na proljeće 2020. gradnja gondole na Kopaoniku - Objavljena detaljna trasa žičare Brzeće-Mali karaman

Izvor: eKapija Utorak, 31.12.2019. 11:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: EpicStockMedia/shutterstock.com)Ilustracija
Skupština Srbije je na predlog Vlade usvojila Zakon o budžetu Srbije za 2020. godinu, u okviru koga se predviđa finansiranje izgradnje gondole Brzeće - Mali karaman. Republika Srbija će u 2020. godini odobriti zajam od Evropske investicione banke u visini od 27 mil EUR. JP Skijališta Srbije su u međuvremenu počela sa pribavljanjem svih potrebnih dozvola za početak gradnje, koja je planirana na proljeće 2020. godine.

Trasa buduće gondole će biti identična sadašnjoj trasi žičara Bela Reka 1 i 2, osim što je izlazna stanica na vrhu Mali karaman. Na ovoj trasi biće i dve međustanice. Prva će se nalaziti na mestu Kamarište (spoj Bele reke 1 i 2 i Struge), a druga na sadašnjoj izlaznoj stanici Bela reke 2 (FIS poligon). Kabine nove gondole će moći da prime do deset skijaša. Ukupna dužina trase je 3.078 metara.

Radovi na izgradnji najvjerovatnije kreću na proleće 2020. godine i ako ne bude birokratskih problema završetak je moguć i iste godine. Ipak, realno je očekivati da se prvi skijaši voze ovom kabinskom žičarom u sezoni 2021/2022. Trenutno se vrši izrada urbanističkog projekta i projekta preparcelizacije za potrebe pribavljanja dozvole za izgradnju.

Takođe, plan je da se uporedo sa izgradnjom nove gondole prosiječe još jedna staza dužine 950 metara. Ova staza će biti trasirana paralelno sa postojećom stazom Bela reka 2 ali sa druge strane gondole, prenosi Infokop.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Industrija

Novi tender za zakup Željezare - Prednost kompanijama koje proizvode "zeleni čelik", u prvih pet godina najmanje 25 mil EUR investicija

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je novi tender za zakup pogona Čeličane i Kovačnice u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje dužom od 65 godina. Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve kompanije iz Crne Gore i inostranstva koje su registrovane i posluju u skladu sa Zakonima države u kojoj obavljaju svoje djelatnosti. U zakup se izdaju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.