NavMenu

Događaji koji su obilježili 2019. godinu

Izvor: Investitor Ponedjeljak, 30.12.2019. 16:06
Komentari
Podeli
Most Moračica (Foto: Teodora Brnjoš)Most Moračica
Crna Gora će 2019. godinu u ekonomskom smislu zapamtiti kao godinu velikih projekata i rekordnog državnog zaduženja od preko 3 mlrd EUR.

Ekonomski događaj godine je, po izboru portala Investitor, nastavak gradnje prioritetne dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa. Po ugovoru koji je Crna Gora potpisala sa kineskom kompanijom CRBC, 41 kilometar te dionice trebalo je da bude završen već u maju ove godine, ali je niz neplaniranih događaja, ali i propusta pri planiranju, doveo do značajnog odgađanja. Rok za završetak je više puta pomjeran, a sada je "zakucan" na kraj septembra 2020.

Ove godine je u okviru tog projekta izgrađen i najviši most u regionu, Moračica, koji će na najvišoj koti biti visok 175 metara, dužine 960 metara i širine 23,4 metra.

Slijede ostalih devet najvećih događaja koji su u ekonomskom smislu obilježili 2019. u Crnoj Gori:

Koncesije nad aerodromima

Odluku vladajućeg DPS-a da pod zakup da jedno od najvrjednijih i najprofitabilnijih državnih preduzeća – Aerodrome Crne Gore, nijesu osujetile brojne kritike i iz same vlasti. Manjinski partner koji i gazduje ovim preduzećem i danas se zalaže da uprava ostane domaća, ali je kasno. U pretkvalifikacionom tenderu stiglo je sedam ponuda. U 2020. slijedi nastavak postupka

Energetski kabl Crna Gora – Italija

Nakon deset godina izvođenja projekta vrijednog oko milijardu eura, u novembru je svečano pušten u rad energetski kabl između Crne Gore i Italije. Kabl će, kako je kazano iz Vlade, od Crne Gore napraviti čvorište za razmjenu energije, dok kritičari tvrde da će kabl više odgovarati italijanskoj strani, koja će dobiti jeftinu struju iz obnovljivih izvora.

Novi objekti obnovljive energije

Crna Gora je ove godine napravila definitivni otklon od energije iz uglja, "prljave energije", što je i preporuka evropske administracije i ekoloških organizacija. Nedavno je puštena u rad i druga velika vjetroelektrana, Možura, a započet je i projekat velike solarne elektrane na Briskoj gori, koja se gradi iz domaćih izvora (EPCG) i norveških partnera.

Zaduženje 500 mil EUR

Vlada Crne Gore ove godine je napravila "dužničku rezervu" od 500 mil EUR, zaduživši se tako za obaveze koje dospijevaju 2020. godine. Ovakav potez je objašnjen očekivanjem viših kamatnih stopa za zaduživanje u narednoj godini.

Spasavanje Montenegro Airlinesa

Vlada Crne Gore uložiće 115 mil EUR u spasavanje nacionalnog avio-prevoznika. Iako godinama akumulira gubitke u poslovanju, Montenegro Airlines, tvrde u Vladi, previše je bitan za crnogorski turizam (najvažniju privrednu granu) ali i za cijelu ekonomiju, da bi se pustio u stečaj.

Spajanje CKB-Societe generale

Poslovni događaj godine je svakako spajanje dvije velike banke. Nakon što je OTP grupa, u okviru šireg plana povlačenja iz regiona, preko svoje CKB kupila Societe Generale banku od istoimene francuske grupacije, započet je proces spajanja. Nedavno je saopšteno da je plan spajanja usvojen te da će nakon integracije "velika CKB" imati oko 530 zaposlenih dok će njih 200 ostati bez radnog mjesta, po uslovima iz kolektivnog ugovora (otpremnine).

Stečajevi u Atlas i IBM banci

Bankarsko tržište je ove godine ostalo bez dvije banke kojima je gazdovao odbjegli crnogorski biznismen Duško Knežević. Mjerama CBCG, garantovani depoziti su isplaćeni štedišama ove dvije banke dok je oko 200 radnika u njima ostalo bez posla. Iz CBCG kažu da gašenje dvije banke nije poljuljalo bankarski sektor, već naprotiv – njihovim uklanjanjem ojačano je povjerenje u sistem a depoziti su porasli.

Otvorena prva faza Porto Novog

Crnogorska turistička ponuda postala je bogatija za još jedan resort, makar njen prvi dio. U avgustu je otvorena prva faza Porto Novog, turističko-rezidencijalnog naselja u Kumboru, kod Herceg Novom. Do sada je, kako je saopštio azerbejdžanski investitor, u razvoj rizorta uloženo oko pola milijarde eura. Zaokruživanje projekta očekuje se na ljeto 2020, kada će u okviru resorta biti otvoren prvi One&Only hotel u Evropi.

Neradna nedjelja

Zakon o neradnoj nedjelji, kako je popularno nazvan novi zakon koji reguliše rad nedjeljom i praznicima, izazvao je velike i potpuno različite reakcije u javnosti. Dok su od strane radnika i sindikata ovakva rješenja pozdravljena, dio poslodavaca tvrdi da su ona protivustavna te je zakon u proceduri provjere pred Ustavnim sudom. Potrošači se još navikavaju na zatvorene markete.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.