NavMenu

Sisteme za prepoznavanje lica moguće je prevariti

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 30.12.2019. 15:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: metamorworks/shutterstock.com)Ilustracija
Tehnologija prepoznavanja lica se sve više koristi, od nadzora vlade do određenih logovanja na internetu, posebno u Kini. Novi test, o kojem je izvijestio Fortune, dovodi u pitanje tačnost takvih sistema pokazujući da ih mogu zavarati korisnici koji nose maske.

Da bi obavila test, kompanija koja se bavi vještačkom inteligencijom naručila je veoma kvalitetne 3D maske koje su oponašale lice druge osobe. Htjeli su da utvrde može li neko nošenjem ovakve maske prevariti sistem prepoznavanja lica. Istraživači su bili u mogućnosti da plaćaju s računa druge osobe putem platnog sistema AliPay i WeChat.

Tim je čak mogao da prevari sisteme na aerodromima. Na aerodromu Schiphol u Amsterdamu uspeli su da prevare self-boarding sistem sa samo fotografijom lica druge osobe. Takođe, prevarili su sisteme železničkih stanica u Kini, gde putnici koriste prepoznavanje lica kako bi platili svoje putovanje. Svi testovi su nadgledani i izvedeni uz dozvolu, prenosi portal asadria.com.

Ovo nije prvi put da se izražava zabrinutost zbog tačnosti tehnologije prepoznavanja lica. Američka unija za građanske slobode u augustu je objavila da je tehnologija pogrešno identifikovala 26 kalifornijskih zakonodavaca, pre svega ljudi koji nisu bili bijelci. Drugi izvještaj iz Velike Britanije otkrio je da policijski sistem prepoznavanja lica ima stopu grešaka od 81%.

Sigurno je da su neki sistemi prepoznavanja lica bolji od drugih. Kneron je, na primjer, objavio da njihov test nije zavarao iPhone X. Međutim, drugi sistemi su lako obmanuti, što može dovesti do prevara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.