NavMenu

Pušten u rad novi vodovodni sistem na Kakarickoj gori - Uskoro raspisivanje tendera za drugu fazu radova

Izvor: eKapija Petak, 27.12.2019. 10:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Marco Saracco/shutterstock.com)Ilustracija
Novi vodovodni sistem u Kakarickoj gori pušten je u rad u četvrtak, 26. decembra, saopšteno je iz Glavnog grada. Kako je istakao gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, reč je o realizaciji prve faze u izgradnji ovog vodovoda.

- Prva faza je podrazumijevala izgradnju jednog manjeg objekta u kojem se nalazi pumpna stanica, izgradnju potisnog cjevovoda 1.250m i rezervoara zapremine 6.000 m3. Mi smo ovaj posao uz maksimalno angažovanje kolega iz preduzeća Vodovod i kanalizacija, kao i naših partnera, priveli kraju vrlo uspješno i u kratkom roku, iako znamo da nam vremenski uslovi tokom novembra mjeseca, nijesu bili naklonjeni - rekao je Vuković.

Podsjećanja radi, Kakarica gora je posljednje neformalno naselje u Glavnom gradu koje nije imalo riješeno pitanje vodosnabdijevanja. Vrijednost radova koji su završeni iznosi preko 250.000 EUR. Glavni grad je u budžetu za narednu godinu opredijelio još 200.000 EUR kako bi se do polovine 2020. godine završila i druga faza - 6,5 km distributivne mreže i 80 šahtova, odnosno mjernih mjesta.

- Da bismo sve to završili kako treba biće nam potrebna i podrška lokalne zajednice, jer Grad finansira glavninu radova, a građani će plaćati po veoma povoljnim uslovima individualne priključke - istakao je gradonačelnik Vuković.

Vuković je najavio i da uskoro kreću radovi u selu Ponari, u cetralnom dijelu Golubovaca, a u toku naredne godine će taj kraj dobiti 10-ak km vodovodne mreže.

- Ovaj projekat će nas u konačom koštati preko 600.000 EUR, ako se uzme u obzir i prva faza koja je realizovana i koja je podrazumijevala izgradnju distrubutivne mreže za nekih 120 domaćinstava. Do kraja januara završićemo projektnu dokumentaciju za realizaciju druge faze ovoga projekta, u februaru, najkasnije martu ćemo raspisati tender i računamo da ćemo od toga trenutka za 3-4 mjeseca završiti i tih prostalih 6,5 km distributivne mreže - zaključio je gradonačelnik.

Direktor gradskog preduzeća Vodovod i kanalizacija Filip Makrid, rekao je da su puštanjem u rad ovog objekta stvoreni preduslovi da na Kakarickoj gori oko 550 do 600 domaćinstava u potpunosti dobije organizovano vodosnabdijevanje.


- U toku naredne godine planiramo da kroz drugi korak, izgradnju distributivne mreže u dužini od 6,5 km, stavimo tačku na projekat Kakaricke gore što se tiče vodosnabdijevanja. Važno je imati u vidu i složenost ovog projekta - donji dio Kakaricke gore se snabdijeva iz prve zone i tu imamo oko 120 potrošača. Druga zona iz koje će se dobiti voda je od kvote 140 do kvote 55, to je zona koja će se snabdijevati iz ovog novog objekta, a treća je zona koja je u ravni ovog objekta ili iznad ovog obekta i za koju je planirana izgradnja nove pumpne stanice, tako da će nas cilj da svako domaćinstvo na Kakarickoj gori ima vodu biti ispunjen. Ono što je još važno - crpna stanica je kapaciteta 15 litara po sekundi i da je rezervoar 600 kubika. Ove cifre apsolutno garantuju i mogućnost širenja ovog naselja i zadovoljavanje potreba za vodom u nekom dužem narednom periodu - istakao je direktor gradskog preduzeća Vodovod i kanalizacija Filip Makrid.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.