NavMenu

Predstavljeni rezultati projekta Agro dizajn - crnogorska kultura hrane 2019.

Izvor: eKapija Srijeda, 18.12.2019. 19:25
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo kulture Crne Gore)
Predstavljanje rezultata podprograma Agro dizajn – crnogorska kultura hrane za 2019. godinu, koji zajednički sprovode Ministarstvo kulture i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Fakultetom likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, održano je 18. decembra u multimedijalnoj sali Ministarstva kulture. Ovaj podprogram, koji se već treću godinu zaredom realizuje u okviru Programa Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija 2017-2020, uspješno uvezuje kreativnu zajednicu sa poljoprivrednim proizvođačima.

Kako je naglašeno, od 2017-te godine kada je program pokrenut, u svakoj crnogorskoj opštini su održane tematske radionioce na kojima su predstavljene mogućnosti saradnje sa kreativnim sektorom u cilju brendiranja vrijednosti Crne Gore kao specifične ekološke i kulinarske destinacije, u svrhu jačanja turističkih i kulturnih potencijala u proizvodnji i očuvanju tradicionalnih proizvoda i metoda proizvodnje hrane.

Agro dizajn - crnogorska kultura hrane pruža podršku proizvodnjama koje svrstavamo u manje ili proizvodnje srednje veličine, a koje ne raspolažu budžetima za adekvatno brendiranje proizvoda. Zato je ovaj program u proteklom periodu izradio više kompletnih vizuelnih identiteta sa podbrendovima koji se danas mogu vidjeti na rafovima trgovina. Predstavljeni su već zaživjeli brendovi Hadži, Ramar i mnogi drugi koji su na ovaj način uspostavili svoj marketinški pristup i osigurali sebi prepoznatljivost i jedinstvenu tržišnu poziciju, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Na prezentaciji istaknuta je upotrebljivost informacija koje poljoprivrednici dobijaju od predstavnika Ministarstva poljoprivrede kroz ovaj podprogram, a tiču se obaveznih standarda prilikom pakovanja i brendiranja proizvoda, politika i oznaka kvaliteta kao i geografske oznake porijekla. Takođe, bilo je riječi i o značaju korišćenja baze podataka koja je nastala mapiranjem sadržaja i aktivnosti koje referišu na različite oblasti nacionalnih vrijednosti u svrhu kreiranja unikatnih proizvoda.

Predstavljeni su uzorci pakovanja čiji je dizajn imao polazište u obrascima karakterističnih komada kulturne baštine, a koji ovako inkorporirani u dizajn ambalaže imaju jedinstvenu likovnu vrijednost, nadilaze svakodnevnu upotrebu i funkcionišu kao autentični suveniri.

Uzorke procesa koji se odvijao tokom 2019-te godine predstavlja 18 naljepnica za 6 vrsta čajeva pod brendom Tea from ME, koje su dizajnirale studentkinje Fakulteta likovnih umjetnosti Lana Bulatović, Ana Mitrović, Jovana Mrvaljević i Anđela Mrvošević, pod mentorstvom profesorica Ane Matić i Adele Zejnilović. Profesorice i studentkinje Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja su govorile o kreativnom procesu i ujedno pozvale zainteresovane proizvođače da svoje proizvodne kapacitete prijave za učešće u programu za narednu godinu.

Poziv za učešće u programu Agro dizajn - crnogorska kultura hrane za 2020. godinu poljoprivredni proizvođači mogu potražiti na web sajtovima Ministarstva kulture i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja već od naredne nedjelje pa sve do 17. januara kada se poziv zatvara.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.