NavMenu

Crna Gora će imati naftne rezerve - Još uvijek se ne zna gdje će biti skladištene, ni koliko će koštati

Izvor: bankar.me Utorak, 17.12.2019. 13:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pix One/shutterstock.com)Ilustracija
Još se ne zna kada će Crna Gora imati naftne rezerve i gdje će se one skladištiti, jer je preduslov za njihovo formiranje usvajanje zakona o sigurnosti snabdijevanja naftnim derivatima. Javna rasprava o nacrtu ovog zakona je završena prije tri godine, a iz Ministarstva ekonomije poručuju da će prijedlog zakona Vlada usvojiti u "najskorijem roku.

Predstavnici ovog resora, međutim, nijesu mogli da preciziraju koliko će nas koštati formiranje naftnih rezervi, niti kako će obezbijediti novac, ali su naveli da će koristiti "najbolju evropsku praksu i iskustva".

- Usvajanjem zakona o sigurnosti snabdijevanja naftnim derivatima omogućiće se formiranje tijela koje će nakon sagledavanja mogućnosti, potrošnje naftnih derivata i stanja skladišnih kapaciteta moći definisati rokove za potpunu implementaciju obaveze formiranja strateških rezervi - kazali su Pobjedi iz Ministarstva ekonomije.

Poručili su da će se formiranjem naftnih rezervi, saglasno Direktivi Evropskog savjeta i prijedlogu zakona u potpunosti obezbjediti sigurnost snabdijevanja potrošača svim vrstama naftnih derivata u slučaju globalnog poremećaja snabdijevanja. Naveli su da je 2016. godine obavljena javna rasprava o Nacrtu zakona o sigurnosti snabdijevanja naftnim derivatima, što je nužan, ali ne i jedini uslov usvajanja prijedloga zakona.

- Bili smo svjedoci organizacionih promjena u sistemu javne uprave, koje su morale da budu prepoznate i kroz tekst nacrta zakona. S tim u vezi u toku je prikupljanje mišljenja od nadležnih institucija na pripremljeni nacrt i očekujemo da će i taj dio obaveza biti uskoro završen. Sve to značiće otvoren put usvajanju prijedloga zakona u najskorijem periodu - rekli su iz Ministarstva ekonomije.

Naveli su da strateške rezerve naftnih derivata predstavljaju obavezne rezerve naftnih derivata koje su na raspolaganju državama članicama EU.

- Ovim rezervama, koje obezbjeđuju sve članice EU, postiže se sigurnost snabdijevanja naftnim derivatima svih članica EU, u slučajevima nemogućnosti redovnog snabdijevanja - rekli su predstavnici Ministarstva.

Iz Ministarstva je saopšteno da je prijedlog zakona o sigurnosti snabdijevanja naftnim derivatima urađen u saglasnosti sa direktivom Evropskog savjeta br. 2009/119/EZ od 14. septembra 2009. godine. U toj direktivi definisan je način određivanja, količina i vrste naftnih derivata koje bi trebale biti obezbijeđene kao dio ukupnih, evropskih, strateških rezervi naftnih derivata. Predstavnici Ministarstva su saopštili da će Crna Gora prema ukupnoj potrošnji naftnih derivata definisati vrste, količine i rokove ispunjavanja obaveza,na način definisan ovom direktivom.

- Nakon usvajanja zakona i formiranja tijela koje će biti odgovorno Crnoj Gori i državama EU za implementaciju te direktive, biće poznat vremenski okvir i dinamika formiranja strateških rezervi naftnih derivata2, objasnili su iz Ministarstva ekonomije i naglasili da primjena tih propisa predstavlja jedan od složenijih zahtjeva u cilju postizanja usklađenosti sa evropskom legislativom i predstavlja jedno od mjerila za zatvaranje Poglavlja 15.


Naveli su da je potrebno obezbijediti, u Crnoj Gori ili inostranstvu, skladišne kapacitete.

- Tek nakon donošenja odluke o načinu obezbjeđivanja potrebnih količina, znaćemo i koliko je sredstava neophodno za tu namjenu. Sada možemo da potvrdimo da ćemo i u tom smislu koristiti najbolju evropsku praksu i iskustva - istakli su predstavnici Ministarstva.

Podsjetili su da Crna Gora posjeduje određene potencijalne skladišne kapacitete u Baru i Bijelom Polju.

Iz Ministarstva ekonomije su Pobjedi prije skoro tri godine saopštili da se minimalne strateške rezerve formiraju za najmanje 90 dana prosječnog dnevnog neto uvoza ili za 61 dan prosječne dnevne potrošnje u prethodnoj godini, u zavisnosti koja je količina veća.

Predstavnici Ministarstva su tada saopštili da se minimalne strateške rezerve formiraju postepeno, s tim da minimalna količina rezervi mora da bude formirana najkasnije do 31. decembra 2022. godine. Iz Ministarstva su ranije objsnili da se rezerve mogu čuvati u gotovim proizvodima i u nematerijalnom obliku (tiketi).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije

EBRD najavljuje tender za autoput - Vrijednost dionice od Mateševa do Andrijevice 530 mil EUR, banka finansira 200 miliona

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je prethodno obavještenje za tender za izgradnju autoputa Bar-Boljare, dionica Mateševo Andrijevica. Kako je pojašnjeno u obavještenju, procijenjena vrijednost radova je 530 mil EUR, dok će od tog iznosa EBRD finansirati 200 miliona. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.