NavMenu

Za unapređenje energetske efikasnosti u javnim zgradama 49,8 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 16.12.2019. 16:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Radovan1/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar finansija Darko Radunović je sa predstavnicima Njemačke razvojne banke KfW potpisao Ugovor o kreditu za Program energetske efikasnosti u javnim zgradama - faza III, u vrijednosti od 45 mil EUR, dok je ministarka ekonomije Dragica Sekulić potpisala Ugovor o grantu za isti program u visini od 4,8 mil EUR.

Ugovore su u ime njemačke razvojne banke KfW potpisali Pablo Obrador, direktor KfW za energetski sektor za Jugoistočnu Evropu i Tursku i Željko Uljarević, šef kancelarije KfW u Podgorici, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Potpisivanju Ugovora je prisustvovao zamjenik ambasadora SR Njemačke u Crnoj Gori, Cristoph Breunig.

- Danas smo imali zadovoljstvo da sa ministrom finansija i njemačkom razvojnom bankom potpišemo Ugovor o kreditu i Ugovor o grantu a vezano za treću fazu Projekta energetske efikasnosti u javnim zgradama u Crnoj Gori. Radi se o 45 mil EUR kredita po veoma povoljnim uslovima: 15 godina ročnosti, od čega 5 godina grejs perioda uz fiksnu kamatnu stopu od 1,06%. Posebno smo zahvalni na donaciji od skoro 5 mil EUR koju je KfW obezbijedio kroz instrument WBIF (Western Balkan Investment Framework) tj. Evropske unije - saopštila je nakon potpisivanja ministarka ekonomije Sekulić.

Sekulić je istakla da je ovo treća faza i da su kroz prve dvije u prethodnih desetak godina uspješno rekonstruisana 33 objekta u oblasti prosvjete i socijalne zaštite.


- Činjenica je da smo u tim objektima ostvarili uštede i do 60% potrošnje i u velikoj mjeri smo podigli komfor za rad i boravak - rekla je ministarka Sekulić.

- Zahvaljujem se ministrima na današnjem potpisivanju ugovora. Ovo je za nas i za vas velika prilika jer mi, naravno, imamo u cijelom regionu veliki portfolio u oblasti energetske efikasnosti. Međutim, prva je bila Crna Gora. Na Crnoj Gori smo stekli prva velika iskustva, dosta toga zajednički naučili, i vi i mi u implementaciji tako da se radujemo daljim izazovima i daljoj realizaciji ovog programa. Što se KfW-a tiče, mi ćemo i dalje ostati vaš vjerni partner i zahvaljujem se i želim vam mnogo uspjeha - saopštio je direktor KfW za energetski sektor za JE i Tursku, Pablo Obrador.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.