NavMenu

Mala hidroelektrana Slap Zete ponovo u pogonu

Izvor: RTCG Utorak, 10.12.2019. 16:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shuttestock.com)Ilustracija
Elektroprivreda (EPCG) i norveška kompanija NTE su, nakon uspješne rekonstrukcije i modernizacije, ponovo su pustile u pogon malu hidroelektranu (mHE) Slap Zete.

Iz EPCG su kazali da su u završnoj fazi i radovi u mHE Glava Zete, za koju se očekuje da će biti u funkciji do kraja godine.

- Projekat vrijedan blizu 7 mil EUR predvidio je potpunu automatizaciju pogona, a posao u planiranim rokovima završava poljska kompanija ZRE iz Gdanjska, sa kojom je potpisan ugovor kao prvorangiranim ponuđačem na tenderu sprovedenom 2017. godine - navodi se u saopštenju.

Iz EPCG su dodali da je rekonstrukcija i modernizacija dvije mHE još jedna potvrda kvalitetne i obostrano korisne saradnje crnogorske elektroenergetske kompanije i norveške firme NTE, a obuhvatila je izradu, isporuku, testiranje i montažu elektro-mašinske i hidro-mehaničke opreme, kao i izradu prateće dokumentacije, odnosno glavnog-izvođačkog i projekta izvedenog stanja.


Mala hidroelektrana Slap Zete, instalisane snage 1,2 megavata (MW), izgrađena je 1952. godine, dok je Glava Zete, snagom od 4,5 MW, puštena u pogon tri godine kasnije.

Oba objekta od 2010. godine posluju u sastavu zajedničke firme EPCG i norveške NTE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.