NavMenu

Za legalizaciju podnijeto 51.000 zahtjeva - Najviše rješenja donijeto u Nikšiću

Izvor: Cafe Del Montenegro Ponedjeljak, 09.12.2019. 18:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Goodluz/shutterstock.com)Ilustracija
U onim opštinama u kojima je i zvanično evidentiran najveći broj bespravnih objekata podnijet je najveći broj zahtjeva za legalizaciju, rekao je za Vikend novine Marko Čanović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

- U glavnom gradu evidentirano je oko 16.000, a podnijeto oko 13.000 zahtjeva. U Baru je evidentirano oko 5.500 bespravnih objekata, a podnijeto skoro 9.000 zahtjeva, u Herceg Novom evidentirano je oko 1.500, a podnijeto više od 4.500 zahjeva za legalizaciju. U Budvi je evidentirano oko 1.200 bespravnih objekata, a podnijeto oko 3.300 zahtjeva - precizirao je on.

Takođe je naveo da je od 734 rješenja o legalizaciji, najviše donijeto u Nikšiću 236 rješenja, a slijede Bijelo Polje, Tuzi, Tivat i Žabljak. Takođe, obrađeni su i svi zahtjevi u Kolašinu, Petnjici, Pljevljima i Kotoru.

- Postupke legalizacije vode jedinice lokalne samouprave, ali analizom dinamike dosadašnjeg toka može se očekivati da će zahtjevi biti obrađeni do kraja godine - najavio je Čanović.

Prema podacima od novembra, od oko 51.000 podnijetih zahtjeva za legalizaciju, na nivou države obrađeno je više od 33.000 zahtjeva.

- U najvećem broju jedinica lokalsamouprave je visok procenat obrade podnijetih zahtjeva. Konkretno, u Bijelom Polju, Nikšiću, Kolašinu, Petnjici, Pljevljima i Kotoru svi primljeni zahtjevi su i obrađeni, dok je u pojedinim opštinama procenat obrade zahtjeva i do 90 odsto. Od ukupnog broja obrađenih zahtjeva, donijeto je 4.306 rješenja o prekidu postupka, od čega je u 2.495 zbog neusklađenosti sa prostornim planovima, još 236 rješenja radi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, dok za određeni broj slučajeva opštine nijesu dostavile detaljne podatke - naveo je Čanović.


Shodno zakonu, kako je dodao, rješenje o legalizaciji može se donijeti za bespravni objekat koji je izgrađen u skladu sa osnovnim urbanističkim parametrima važećeg planskog dokumenta donesenog do stupanja na snagu tog zakona, odnosno planskog dokumenta donesenog shodno zakonom propisanoj proceduri.

- No, ukoliko to nije slučaj, postupak se prekida do donošenja Plana generalne regulacije. Takođe, uslov za donošenje rješenja o legalizaciji su riješeni imovinsko-pravni odnosi na objektu i zemljištu na kome je objekat izgrađen, tako da je to takođe jedan od razloga za prekid postupka. Nakon donošenja planske dokumentacije ili rješavanja imovinskopravnih odnosa postupci će se nastaviti. Konačno, donijeta su 734 rješenja o legalizaciji. U opštini Nikšić donijeto je 236 rješenja, a podnijeto 2.370 zahtjeva, u Bijelom Polju su 92 rješenja o legalizaciji, u opštini Tuzi 59, Tivat 36, a na Žabljaku 27 - naglasio je on.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.