NavMenu

Kroz projekat dualnog obrazovanja posao našlo 60% đaka - Najavljena rekonstrukcija 10 stručnih škola

Izvor: Vijesti Ponedjeljak, 02.12.2019. 15:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: aerogondo2/shutterstock.com)Ilustracija
Više od polovine učenika, koji su se školovali po sistemu dualnog obrazovanja (nastava u školi i rad kod poslodavca) odmah se zaposlilo, kazao je Vijestima ministar prosvjete Damir Šehović.

- Podaci koje smo dobili od našeg Centra za stručno obrazovanje su odlični: prema dobijenim podacima, od ukupnog broja učenika koji su izašli iz dualnog obrazovanja, 60% njih se odmah zaposlilo, odnosno automatski su iz obrazovnog sistema prešli na tržište rada i dobili posao. Dodatno, vjerujemo da će i ostatak u izuzetno kratkom roku naći zaposlenje - kazao je Šehović.

Istakao je da su stručne škole i dualno obrazovanje "jedan od najvećih iskoraka Ministarstva tokom mandata ovog saziva Vlade".

- To cijenim ne samo zato što smo ih pokrenuli na kvalitetan način, nego što smo, kroz Centar za stručno obrazovanje, uspjeli da obezbijedimo njihovu održivost, što je mnogo teži posao. Tako ove godine imamo čak oko 800 učenika kod preko 250 poslodavaca u dualnom sistemu, u kome učenik uči u školi i paralelno se obučava kod poslodavca i za to dobija i naknadu. Dodatno, učenicima stručnih škola koji su se opredijelili za deficitarna zanimanja, dodijeljeno je oko 700 mjesečnih stipendija - istakao je ministar.

Važniji su, kaže, održivost i trajnost:

- Učenicima u dualnom sistemu obrazovanja, naknade u prva dva razreda bi trebalo da isplaćuje Ministarstvo, a u trećem poslodavac.

Najbolji podaci su, ocjenjuje ministar, u mješovitoj školi Ivan Goran Kovačić gdje su svi koji su završili školovanje po dualnom sistemu odmah nastavili da rade u svojoj struci.

- Isti je slučaj i sa školom Ivan Uskoković, odnosno podgoričkom Mašinskom školom, ali i sa SMŠ Mladost iz Tivta. Ne zaostaje mnogo ni podgorička škola Spasoje Raspopović, ili nekadašnja Hemijska škola, gdje su skoro svi zaposleni - posao je našlo 90% đaka koji su školovanje završili po dualnom sistemu. Ovo su činjenice. To ne znači da mislimo da bi svako trebalo da ide u stručne škole, ali od njih ne bi trebalo ni da se zazire. To su škole koje nude kvalitetan nastavni kadar, ali i dobre obuke i upoznavanje sa tržištem rada.


Rekonstrukcija 10 stručnih škola počinje dogodine

Šehović obećava i da će tokom naredne godine početi i projekat rekonstrukcije čak 10 stručnih škola, ali i opremanje kabineta za praksu najvećeg dijela ustanova.

- I to kroz projekat sa Evropskom investicionom bankom (EIB). Napominjem da se mi podjednako entuzijastično bavimo i gimnazijama i stručnim školama, s tim što je kod nas dugo vladala takva društvena atmosfera da gimnazije nije bilo potrebno dodatno promovisati, jer su za njih bila zainteresovana i ona djeca koja imaju sklonosti ka takvnom vidu obrazovanja, baš kao i ona za koju je potpuno jasno da imaju sklonosti ka nekoj konkretnoj, stručnoj oblasti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.