NavMenu

Crna Gora za potrebe vojske nabavlja helikoptere Bell 505

Izvor: Tangosix Nedjelja, 17.11.2019. 21:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ilfaber/shutterstock.com)Ilustracija
Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore moglo bi u narednom periodu da dobije lake višenamenske helikoptere Bell 505 Jet Ranger X, potvrđeno je za Tango Six iz Ministarstva odbrane Crne Gore.

Namjeru Ministarstva da nabavi 4 takve letelice za potrebe vojske, otkrio je ministar odbrane Predrag Bošković prije 10 dana prilikom posjete članova Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore Ministarstvu odbrane.

Helikopter Bell 505 je, kao mogući nasljednik vojnih crnogorskjih Gazela, prikazan 8. aprila 2019. godine na vojnom aerodromu Knjaz Danilo u Golubovcima kada je u organizaciji Ministarstva odbrane Crne Gore, kompanije Bell Helicopter za Evropu i Ambasade Kanade, održan Dan demonstracije helikoptera kompanije Bell Helicopter Textron.

Događaju je prisustvovao ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković koji je tada naglasio da su helikopteri Gazela Vojske Crne Gore stariji od 30 godina, da Ministarstvo odbrane razmišlja da ih u narednih 5 godina zamijeni helikopterima sličnih karakteristika i da je jedan od takvih svakako i Bell 505.

Crna Gora bi nabavkom Bell 505 postala prvi vojni korisnik ovog tipa helikoptera koji je prvi put prikazan kao Bell SLS (Short Light Single) na izložbi naoružanja u Buržeu 2013. godine a prvi let obavljen je 10. novembra 2014. godine. Serijska proizvodnja započeta je 2016, do avgusta ove godine isporučeno je tačno 200 helikoptera a procjenjuje se da mu je nabavna cijena oko 1,07 mil USD.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.