NavMenu

Pušten u rad podmorski elektroenergetski kabal između Italije i Crne Gore

Izvor: Tanjug Petak, 15.11.2019. 17:48
Komentari
Podeli
(Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)
Podmorski elektroenergetski kabal između Crne Gore i Italije svečano je pušten u rad u petak, 15. novembra.

Ukupna dužina kabla između Peskare i Tivta iznosi 455 kilometara, dok dužina podmorskog dijela iznosi 433 kilometra.

Investicija je vrijedna oko milijardu evra, a za izgradnju je bila zadužena italijanska kompanija Terna u partnerstvu s Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES).

Kabal su simbolično, istovremenim pritiskanjem dugmeta u rad pustili predsjednici Crne Gore i Italije Milo Đukanović i Serđo Matarela, svaki sa svoje strane Jadrana.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović rekao je na ceremoniji puštanja u rad interkonekcije u Konvertorskoj stanici u Lastvi Grbaljskoj, da je ovaj projekat od izuzetnog strateškog značaja za region Zapadnog Balkana, a naročito za Crnu Goru, jer je to prva interkonekcija Crne Gore sa Italijom i Evropom, prenijela je Hina.

- Projekat predstavlja ne samo čvrstu vezu između Italije i Crne Gore, već model daljnje integracije evropskog kontinenta. Ovo je konkretan primjer evropskih integracija, primjer šta zemlje EU mogu dati Crnoj Gori i zemljama Zapadnog Balkana, ali i obrnuto, šta zemlje zapadnog Balkana mogu dati EU. To je primjer saradnje, zajedničkog ulaganja i brige o zajedničkoj budućnosti - kazao je Đukanović, istakavši da je izgradnja pomorskog kabla između Crne Gore i Italije jedan od "mega razvojnih projekata koji crnogorsku ekonomiju mijenja zauvijek i nabolje".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.