NavMenu

Montenegro airlines nabavlja Embraer E195 do aprila 2020.

Izvor: Tanjug Četvrtak, 14.11.2019. 16:00
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Montenegro Airlines je objavio poziv za nabavku jednog aviona Embraer E195, koji može biti korišten (ne stariji od 2007.) ili nov, sa isporukom do aprila 2020. Ugovor o lizingu će biti na rok od tri godine, uz mogućnost produženja pod istim uslovima.

Avion će biti u konfiguraciji od 116 sedišta kao i svi ostali E195 koji su sada u floti. Lizing ugovor ima ograničenje na 2400 blok sati ili 2030 sati leta godišnje. Prihvatiće se ponuda sa najnižom cijenom lizinga. Rok za dostavljanje ponuda je 22. novembar 2019. U posljednjoj godini E195 u floti Montenegra su imali između 1703 i 1910 sati leta godišnje, međutim pretpostavlja se da će kompanija više koristiti novi avion, tj. da će isti imati više frekvencija tokom godine.

Kompanija trenutno ima pet Fokkera F100, od kojih su četiri prizemljena, a jedan i dalje služi za operacije. Montenegro namjerava da proda svih pet F100 odjednom, pri čemu će jedan F100 letjeti cijelu sezonu 2020. i potom nakon sezone cela flota ide u prodaju. Od četiri prizemljena aviona tri nisu u letnom stanju, a jedan jeste, ali ima resursa taman za ferry do novog kupca, pa se neće koristiti tokom ljetne sezone. Kompanija pregovara sa Qantasom i jednom kazahstanskom kompanijom o prodaji flote F100.

Uz to kompanija u floti ima tri E195LR, od kojih je jedan u vlasništvu (još se otplaćuje kredit), a dva su u leasingu od GECAS-a. Iako je kompanija razmišljala i o većim uskotrupcima (A320 i 737) ipak je analizom ustanovila da je E195 idealan za crnogorsko tržište i tu je potpuno u pravu. Unificiranje flote svakako jeste odličan potez kojim bi kompanija mogla da postane profitabilna u idućih par godina.


Kompanija ima planove za nabavku i petog E195 u 2021. koji bi mogao da bude E1 ili E2, iako bi trebalo da razmisli da peti avion bude manji E170 ili E175 koji bi omogućio isplativije letenje zimi, nove zimske linije i/ili povećanje frekvencija, kao i povećanje frekvencija na ljetnim letovima prema strateški bitnim tržištima, dok bi se preostali avioni koristili za frekventnije linije zimi (Beograd, Moskva), te sve ostale linije i čartere ljeti. E170/175 i E195 lete isti piloti bez potrebe type ratinga, a i održavanje aviona je gotovo identično uz tek neznatne razlike.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.