NavMenu

Vlada Crne Gore neće ugasiti Montenegro Airlines - U pripremi "lex specialis" za rješavanje duga kompanije

Izvor: eKapija Srijeda, 30.10.2019. 17:09
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Premijer Crne Gore, Duško Marković rekao je u intervjuu za RTCG da Vlada neće ugasiti Montenegro Airlines, te da je u pripremi leks specijalis za tu kompaniju.

Marković je istakao da crnogorska avio-kompanija iz godine u godinu dovozi sve veći broj putnika u Crnu Goru - 2017. godine 558.000 putnika, 2018. godine preko 640.000 putnika a ove godine je dovezao 540.000 putnika, navodi se na sajtu Vlade.

- Trenutno prema Crnoj Gori leti 20 avio-kompanija. Prema ovim podacima, Montenegro Airlines dovozi jednu četvrtinu gostiju u Crnu Goru, a ostalih 30 kompanija tri četvrtine. Dobri ekonomisti, finansijeri kažu da je direktni doprinos Montenegro Airlinesa crnogorskoj ekonomiji u finansijskom smislu, u ovom broju putnika, između 100 i 150 mil EUR na godišnjem nivou. A nas kritikuju i da li dajemo tri, četiri, pet ili petnaest miliona državne pomoći godišnje za tu kompaniju - rekao je premijer Marković.

Poslao je poruku da Vlada neće ugasiti Montenegro Airlines.

- Intenzivno radimo na pripremanju posebnog zakona "Lex specialisa" kojim ćemo omogućiti da u jednom srednjem roku od pet godina, riješimo pitanja duga ove avio kompanije koji se tiče zaposlenih, aerodroma i svih onih sa kojima posluje Montenegro Airlines. Takođe, njime želimo i da stovrimo pretpostavke da on posluje sa uspjehom i da zainteresujemo strateškog partnera za privatizaciju - rekao je Marković.

Na pitanje o prednostima valorizacije aerodroma u Crnoj Gori, premijer Marković je kazao da je potrebno da se taj nesporan ekonomski i razvojni resurs što prije stavi u funkciju razvoja zemlje.


Ne sporeći kvalitet menadžmenta u Aerodromima, koji bilježi sve bolje finansijske rezultate, premijer je rekao da nije stvar u tome da li će biti milion ili dva miliona eura više prihoda, već da se unaprijedi aerodromska infrastruktura koja je na nedopustivo niskom nivou za ovaj trenutak u kojem se Crna Gora nalazi i za njene ekonomske ambicije.

- Dakle, u pitanju je infrastruktura, u pitanju su potencijal i kapacitet, a ne samo upravljanje. Naravno, drugo važno pitanje te koncesije je dostupnost. Moramo Crnu Goru učiniti dostupnijom širom planete - od Amerike, Evrope, Azije, više nego što je to danas - rekao je predsjednik Vlade i istakao da će postupak za davanje koncesije biti transparentan i da će koncesiju će dobiti najbolja kompanija, sa najvećim potencijalom, ne samo investicionim nego i operativnim.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.