NavMenu

Usvojena Industrijska politika Crne Gore 2019-2023. godine i Akcioni plan za period 2019-2020.

Izvor: eKapija Utorak, 29.10.2019. 16:56
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
U Crnoj Gori je usvojena Industrijska politika Crne Gore 2019-2023. godine i dvogodišnji Akcioni plan za period 2019-2020.

Ključni cilj donošenja ovog dokumenta je uspostavljanje strateškog okvira i prioriteta za industrijski razvoj, kroz planiranu podršku i implementaciju mjera radi promovisanja internacionalizacije domaćih preduzeća, implementacije inovacija i novih tehnoloških rješenja u industriji, razvoja resursno efikasnije ekonomije i dobrog upravljanja životnom sredinom, kako bi se kreirale veće dodate vrijednosti u svim fazama razvoja preduzeća i jačanja međunarodno konkurentne industrije.

Ministarstvo ekonomije kontinuirano sprovodi aktivnosti na unapređenju konkurentnosti crnogorske ekonomije, pri čemu IP 2019-2023 predstavlja nastavak aktivnosti koje su u prethodnom periodu realizovane u okviru Industrijske politike Crne Gore do 2020. godine.

U skladu sa preporukama iz Srednjoročnog pregleda implementacije politike, Industrijska politika Crne Gore 2019-2023 sa Akcionim planom za period 2019-2020, kreirana je i iz potrebe usaglašavanja sa inoviranim okvirom Industrijske politike Evropske unije, u smislu integrisanja novih oblasti, i to prije svega uvođenjem mjera povezanih sa digitalizacijom društva i ekonomije, jačanjem zelene i resursno održive ekonomije,cirkularne ekonomije i dr.

Inoviranim pristupom industrijskog razvoja, Industrijska politika 2019-2023 teži boljoj valorizaciji postojećih resursa u industrijskom sektoru (prvenstveno u prerađivačkoj industriji i energetici), podstičući razvoj proizvoda sa većom dodatom vrijednošću, resursnu efikasnost i kreiranje dodatnih izvora održivog ekonomskog rasta uz podsticanje razvoja turizma i servisnih industrija i privlačenje stranih investicija.

U pogledu Akcionog plana za sprovođenje Industrijske politike 2019-2023, za period 2019-2020, koji je pripremljen u saradnji svih resornih ministarstava, ključnih predstavnika javnog i privatnog sektora kroz 17 operativnih ciljeva definisano je 83 aktivnosti koje će biti implementirane u periodu 2019-2020, u ukupnom iznosu od 812,8 mil EUR, i to 410,34 mil EUR u 2019. godini i 402,46 mil EUR u 2020.


Uspješnom realizacijom politike i postavljenih ciljeva do 2023. godine, pored ostalog, biće omogućeno: povećanje učešća industrije u BDV-u, povećanje učešća industrije u ukupnom izvozu roba, povećanje investicija u osnovna sredstva u sektoru industrije, kao i bolji rang u Izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF-a) o globalnoj konkurentnosti, bolja raspoloživost, dostupnost i pristup finansijama za preduzeća preko finansijskih institucija u Crnoj Gori, bolji rang u Globalnom indeksu inovativnosti GII, bolji rang u Globalnom indeksu preduzetništva GEI, veći obim trgovine sa EU i CEFTA zemljama u strukturi ukupne trgovine.

Implementacija aktivnosti Industrijske politike 2019-2023 kroz dvogodišnji Akcioni plan 2019-2020, biće obezbijeđena efikasnom koordinacijom kroz strukturu i rad Koordinacionog tijela za izradu i implementaciju Industrijske politike Crne Gore 2019-2023, na upravljačkom i operativnom nivou.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.