NavMenu

Kvadrati u Beogradu ubjedljivo najskuplji u cijelom regionu - Čak i nekretnine na crnogorskom primorju ispod prosječne cijene stanova u srpskoj prestonici

Izvor: Tanjug Petak, 02.04.2021. 16:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: creator12/shutterstock.com)Ilustracija
Potražnja i kupovina stanova u Srbiji se uprkos aktuelnoj situaciji ne smanjuje, a kako raste tražnja, rastu i cijene stambenog prostora, posebno u novogradnji na atraktivnim lokacijama.

U prilog tome svjedoči i podatak da se Beograd našao na četvrtom mjestu na listi najskupljih gradova u Evropi po cijenama nekretnina u odnosu na visinu prihoda, što je nedavno objavljeno na sajtu Numbeo koji važi za najveću svjetsku bazu podataka o životnim troškovima, kao i o kvalitetu života.

Odnos cijene nekretnina i prosečnih prihoda u Beogradu iznosi visokih 19,77. Glavni grad Srbije se tako našao iza Moskve (odnos 21,12), koja je na prvom mjestu, Pariza (20,97) i Splita (19,77), a ispred Vladivostoka (18,63), Gdanjska (18,31), Praga (17,97) i Milana (17,85), prenosi Bizlajf.

Imajući u vidu da je u prošloj godini u Srbiji prodato nekretnina u vrijednosti od oko 4,2 mlrd EUR, što je uprkos pandemiji koronavirusa više nego u prethodne tri godine, stiče se utisak da krize nema u ovoj oblasti.

Tako je najskuplji kvadrat stana u Srbiji u 2020. godini prodat u Beogradu na vodi i koštao je čak 9.600 EUR. Kada je riječ o starogradnji, najviša cijena plaćena je na Dorćolu u Ulici Kralja Petra - 4.500 EUR po kvadratu.

U Građevinskoj direkciji Srbije kažu da je trenutno veća potražnja od ponude, što utiče i na rast cijena.

Postojao je kraći zastoj zbog korone u realizaciji u martu i aprilu prošle godine zbog objektivnih okolnosti, ali se tržište vrlo brzo stabilizovalo i vratilo na nivo pre epidemije, kažu u GDS.

Prodaja je počela da raste već u drugoj polovini maja i od tada se beleži konstantan rast prodaje i interesovanja kupaca.

Na primjer, u naselju Zemunske kapije u Beogradu cijena kvadrata se kreće u rasponu od 1.460 EUR do 1.735 bez PDV-a, u zavisnosti od objekta, spratnosti, strukture i kvadrature stana.

Potražnja za stanovima u Beogradu je konstantna. Naročito rastu cijene stambenog prostora, a posebno u novogradnji na atraktivnim lokacijama na Novom Beogradu. Osim toga, banke nude povoljne uslove za stambene kredite, što stimuliše posebno kupce prvog stana da uđu u proces rešavanja stambenog pitanja.

Prosječna cena stanova novogradnje u Srbiji u 2020. godini iznosila je oko 1.400 EUR, što predstavlja povećanje u odnosu na 2019. godinu od 1,8%.

Prosječna cena kvadratnog metra stana u Hrvatskoj u drugom polugodištu prošle godine iznosila je 1.670 EUR, što je 1,2% više nego u istom periodu 2019, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Cijene stanova najviše su skočile u Rijeci, Osijeku, ali i Zagrebu, gdje je prosečna cena kvadrata u novogradnji 1.820 EUR, a u ostalim naseljima 1.470 EUR.

Prema podacima državnog zavoda za statistiku Monstat U Crnoj Gori, prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 1.007 EUR i za 15% veća u odnosu na treći kvartal.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici u poslednjem kvartalu 2020. godine iznosila je 985 EUR, dok je na crnogorskom primorju iznosila 1.359 EUR.

Kada se uporedi cijena stanova u Crnoj Gori sa onom u Srbiji, vidi se da je cijena stanova u novogradnji u Podgorici znatno ispod cijene u Beogradu, čak i Novog Sada.

Čak su i cijene stanova na crnogorskom primorju ispod prosječne cijene stanova u Beogradu, kada se uporede statistički pokazatelji.

Prosječna cijena kavadrata u Makedoniji je oko 750 EUR.

U Republici Srpskoj stanogradnja je krajem prošle godine takođe "uhvatila zamah", a neočekivano problemi na tržištu javili su u poslednje vrijeme zbog toga što su proizvođači stiropora podigli cijene između 40 i 50%.

Termoizolacioni materijal jedna je od ključnih stavki prilikom gradnje, a investitori i građevinci ističu da će talas njegovog poskupljenja kakav se ne pamti sigurno uticati na potražnju i na rast cene kvadrata stanova.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.