NavMenu

Colliers International objavio cijene stanova po gradovima - Intezivnija gradnja zabilježena u Podgorici, Budvi i Ulcinju

Izvor: bankar.me Utorak, 02.03.2021. 14:11
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Michael Gaida)
Colliers International Crna Gora je već sedmu godinu za redom odradio istraživanje tržišta nekretnina - stambenih prostora u tržišno aktivnim zonama - zonama kupoprodaje stambenih prostora u Crnoj Gori. Zaključak istraživanja je da su cijene ove vrste nekretnina stabilne u poređenju na prethodni period.

- Tržište novosagrađenih stambenih nekretnina je relativno stabilno u predmetnom periodu na osnovu naznačenog perioda, sa zabilježenim razlikama intenziviranja gradnje u pojedinim dijelovima Crne Gore, kakav je osim Podgorice i Budve svakako i Ulcinj - navode iz Colliersa.

Istraživanjem nijesu obuhvaćeni luksuzni rizort projekti poput Porto Montenegra, Luštica Bay, Porto Novi, Dukley Gardensa i slični koji su posmatrani kao specijalna zona. Takođe, istraživanjem nijesu obuhvaćeni projekti koji su ušli u program ekonomskog državljanstva, kao ni objekti kolektivnog stanovanja koji su građeni pod subvencionisanim uslovima, gdje su lokalne uprave odlučile da zemljište daju besplatno i oslobode plaćanja komunalija sindikalne organizacije, jer te cijene ne odražavaju tržišna kretanja.

Generalni zaključak istraživanja

Zaključak Colliers International Crna Gora je da cijene kvadrata u Crnoj Gori, za stambene nekretnine zavise prvenstveno od regije u kojoj se grade objekti, potom od lokacije u gradovima, kao i od kvaliteta gradnje, odnosno stepena opremljenosti. Istraživanjem je obuhvaćena cijela Crna Gora, gdje je konstatovano da se osim primorske regije i centralne, na sjeveru Crne Gore gradi manje, gdje pojedine zone nijesu tržišni aktivne.

- Opsežnim istraživanjem, na gotovo cjelokupnom uzorku objekata novogradnje u Crnoj Gori, u zonama gdje je uzorak bio reprezentativan, konstatovani su indeksi promjene cijena stambenih prostora u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu, a koja je upotrebljiva i za prvi kvartal 2021. godine, nezavisno od pojave pandemije Covid-19 u martu mjesecu 2020. godine (prema preporukama RICS-a I TEGoVA-e), od kada na dnevnom nivou pratimo situaciju na tržištu. Trenutno se radi o relativno kratkom vremenskom intervalu, da bi moglo da se predvidi kretanje uticaja pandemije na tržište nekretnina, koja do sada nije značajno uticala na tržište stambenih nekretnina - stanova u intenzivnijem smjeru. Tokom istraživanja tržišta obuhvaćeni su i stambeni prostori starogradnje u opsezima kretanja cijena, u odnosu na sve potrebne karakteristika tih nekretnina u zavisnosti od stanja u kojima se nalaze - navode iz Colliersa.

(Foto: ImageFlow/shutterstock.com)

Cijene stanova po gradovima

Podgorica – U KO Podgorica I i KO Tološi prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 1.472 EUR/m2, dok je u KO Podgorica II 1.460 EUR/m2. U KO Podgorica III prosječna postignuta cijena u novogradnji je 1.148 EUR/m2. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u glavnom gradu ne bilježi promjenu indeksa za KO Podgorica III i iznosi 0.00%, kao i za KO Podgorica II, dok je za KO Podgorica I i KO Tološi promjena indeksa +1.02%. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Podgorica I i KO Tološi je 1.050 EUR/m2, u KO Podgorica II 1.075 EUR/m2 i u KO Podgorica III 850 EUR/m2.

Ulcinj - U KO Ulcinjsko polje prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 990 EUR/m2, dok je u KO Ulcinj 1.333 EUR/m2. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u Ulcinju, za ove dvije katastarske opštine je stabilan u poređenju sa prethodnim istraživanjem. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u opštini Ulcinj je 770 EUR/m2.

Bar - U KO Novi Bar prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 1.412 EUR/m2. U KO Sutomore nijesu identifikovani objekti novogradnje. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u Baru je u porastu za 0.55%. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Novi Bar je 1.100 EUR/m2, a u KO Sutomore 900 EUR/m2.

Budva - U KO Budva prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 2.000 EUR/m2, dok je u KO Bečići 2.088 EUR/m2. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji bilježi pad indeksa za KO Petrovac, KO Sveti Stefan, KO Bečići i KO Buljarica I od - 0.86%, a za KO Budva, KO Maine i KO Prijevor I, pad od - 0.93%. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Budva je 1.250 EUR/m2, u KO Maine 1.000 EUR/m2, u KO Prijevor I 950 EUR/m2, u KO Bečići 1.200 EUR/m2 i u KO Petrovac 1.250 EUR/m2.

Tivat - U opštini Tivat prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 2.100 EUR/m2. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u Tivtu je iznosi 0.00%. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Donja Lastva je 1.350 EUR/m2, u KO Radovići 1.150 EUR/m2, a u KO Tivat 1.250 EUR/m2.

Kotor - U opštini Kotor prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 1.988 EUR/m2. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u Kotoru je u porastu za 0.63%. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Dobrota I je 1.250 EUR/m2, u KO Stoliv I i II 1.350 EUR/m2, u KO Risan I 1.250 EUR/m2, a u KO Škaljari I 1.250 EUR/m2.

Herceg Novi - U opštini Herceg Novi prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 1.500 EUR/m2. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u Herceg Novom je stabilan u poređenju sa prethodnim istraživanjem, odnosno 0.00%. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Herceg Novi je 1.450 EUR/m2, u KO Topla 1.250 EUR/m2, u KO Baošići, KO Kumbor i KO Đenovići 1.300 EUR/m2, u KO Bijela 1,250 EUR/m2, a u KO Kuti 1.100 EUR/m2.

(Foto: Pixabay.com/Michael Gaida)
Cetinje - U prijestonici Cetinje prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 1.045 EUR/m2. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji na Cetinju je stabilan u poređenju sa prethodnim istraživanjem i iznosi 0.00%. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Cetinje I je 750 EUR/m2.

Nikšić - U opštini Nikšić prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 804 EUR/m2. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u Nikšiću je stabilan u poređenju sa prethodnim istraživanjem i iznosi 0.00%. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Nikšić je 600 EUR/m2.

Bijelo Polje - U opštini Bijelo Polje prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 873 EUR/m2. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u Bijelom Polju je stabilan u poređenju sa prethodnim istraživanjem i iznosi 0.00%. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Bijelo Polje je 670 EUR/m2.

Berane - U opštini Berane prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 862 EUR/m2. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u Beranama je u porastu za 1.52%. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Berane je 572 EUR/m2.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.