NavMenu

EU će graditi dvije nove klinike u okviru KCCG - Crnoj Gori isporučena donacija 86 respiratora i preko 235.000 komada zaštitne opreme

Izvor: eKapija Utorak, 28.07.2020. 15:42
Komentari
Podeli
(Foto: Gov.me/S. Matić)
U Crnu Goru je dopremljen četvrti kontigent medicinske opreme, koji sadrži 86 respiratora i preko 235.000 komada lične zaštitne opreme za potrebe zdravstvenog sistema. Donacija je dio projekta Evropske unije za hitnu podršku Crnoj Gori u borbi protiv Covid-19, ukupne vrijednosti 3 mil EUR, a koji sprovodi Kancelarija UNDP u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Vlade, od početka projekta, od aprila do danas, isporučeno je ukupno 100 bolničkih respiratora, 10 savremenih rendgenskih uređaja i preko 400.000 komada lične zaštitne opreme, uključujući hirurške maske, rukavice, kape, zaštitna odijela, kecelje, naočare, navlake za obuću, itd.

Povodom primopredaje opreme, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasador Aivo Orav istakao je da donacija stiže u pravi čas, kada se Crna Gora suočava sa drugim talasom epidemije.

- Respiratori će značajno unaprijediti kapacitete crnogorskog zdravstvenog sistema, kako bi se sačuvali životi najugroženijih pacijenata. Međutim, iskreno se nadam da neće nužno biti svi u upotrebi - rekao je.

Ambasador Orav podsjetio je da je EU obezbijedila 50 mil EUR kao dugoročnu podršku za zdravstvo, ekonomski oporavak, preduzetništvo i biznis, kao i druge sektore pogođene krizom.

- Omogućili smo i dodatnih 60 mil EUR za kredite po izuzetno povoljnim uslovima, kako bismo podržali ekonomsku stabilnost zemlje. Takođe, planiramo i izgradnju dvije nove klinike u okviru Kliničkog centra Crne Gore, za zarazne bolesti i dermatovenerologiju. Obim naše podrške Crnoj Gori, u periodima kada su sve države članice EU pogođene krizom koju izaziva pandemija, jasan je dokaz iskrenosti i snage našeg partnerstva. Crna Gora može da računa na podršku EU i njenih građana, i u dobrim i u teškim vremenima - zaključio je Orav.

Potpredsjednik Vlade, Milutin Simović je kazao da Crna Gora, kao i brojne države, i dalje odolijeva izazovu epidemije Covid- 19.

- Uvjerenje u konačni uspjeh je utemeljen je na zajedničkoj odgovornosti i doprinosu svih - od nadležnih institucija do svakog pojedinca koji poštovanjem mjera daje svoj doprinos. Naš optimizam ojačan je i snažnom podrškom, solidarnošću i partnerstvom sa našim saveznikom i prijateljem - Evropskom unijom, koja je donirala novih 86 respiratora i 235.000 komada zaštitne opreme. Ovo je podrška ujedinjene, snažne i odlučne Evrope i svih njenih građana, koji Crnu Goru vide kao svog prijatelja i budućeg člana - istakao je Simović.

Miodrag Dragišić, pomoćnik stalne predstavnice UNDP u Crnoj Gori istakao je da koliko god da je pandemija uzdrmala cijeli svijet, istovremeno je pokazala koliko je bitan duh zajedništva i djelovanje udruženim snagama kako bi se prevazišli izazovi i ublažili negativni efekti.

- U prilog tome svjedoči i ovaj današnji događaj. Ovo je četvrta isporuka medicinske opreme, ujedno i potvrda solidarnosti i čvrstog partnerstva između Delegacije Evropske unije, Vlade Crne Gore i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) - rekao je Dragišić.

Dodao je da je ovo samo dio kontinuirane podrške koju UNDP pruža Crnoj Gori u odgovoru na epidemiju.

- Posebnu pažnju usmjerićemo na dugoročno jačanje kapaciteta zdravstvenog sistema, kroz proces digitalizacije, kako bi se osigurala što kvalitetnija zdravstvena zaštita građana, a medicinskom osoblju omogućilo brže i efikasnije pružanje zdravstvenih usluga. Takođe, UNDP će nastaviti da pruža podršku i u dijelu socio-ekonomskog oporavka, koji tek predstoji, prevashodno vodeći se konceptom razvoja po mjeri čovjeka, naročito kada su u pitanju najranjivije kategorije društva - kazao je Dragišić.

Šef Kriznog medicinskog štaba, dr Ranko Lazović je zahvalio Delegaciji EU na donaciji i podsjetio da je sa upravo dopremljenih 86 respiratora, uz prethodno isporučenih 14, EU Crnoj Gori donirala ukupno 100 respiratora.

- Na današnji dan, u crnogorskom zdravstvenom sistemu imamo 322 respiratora, što je više nego dovoljno i za najteži scenario, za koji vjerujemo da se neće desiti. To su uređaji najsavremenije generacije, sa tehničkim performansama najboljih evropskih brendova -istakao je dr Lazović i potvrdio da će se donacijom ovih respiratora u potpunosti opskrbiti zdravstveni sistem u dijelu najznačajnijeg segmenta opreme potrebne za borbu protiv Covid-19.

- Na kraju želim da istaknem da nam je u svemu ovom potrebna i pomoć naših građana, u dijelu samodiscipline, lične odgovornosti i korištenja lične zaštitne opreme - zaključio je Lazović.

Delegacija Evropske unije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori potpisali su početkom aprila ugovor u vrijednosti od 3 miliona eura za nabavku neophodne medicinske opreme i lične zaštitne opreme za potrebe zdravstvenog sistema. Ugovor se finansira iz sredstava EU, a nabavku sprovodi UNDP u bliskoj saradnji sa nadležnim institucijama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.