NavMenu

Više od 50% bespovratne podrške za investicije u biljnoj proizvodnji

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 20.09.2021. 15:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Romolo Tavani/shutterstock)Ilustracija
Na javni poziv za podršku u podizanju i modernizaciji, odnosno opremanju proizvodnih voćnih zasada do sada je apliciralo 26 poljoprivrednih gazdinstava sa ukupnom vrijednošću investicije od 91.269,17 EUR i potencijalnom podrškom u iznosu od 41.172,60 eura, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kako je navedeno, Ministarstvo kroz program podrške podizanju i modernizaciji proizvodnih voćnih zasada obezbjeđuje sredstva kojim se umanjuju investiciona ulaganja proizvođača prilikom zasnivanja proizvodnih voćnih zasada, a koji bi uz redovnu primjenu savremene agrotehnike bili visoko profitabilni.

- Redovan i stabilan prinos visokog kvaliteta, dugoročno će uticati na povećanje obima prerade i obogaćivanje asortimana proizvoda, čime će se postići povoljna izvozna struktura i viši nivo konkurentnosti - navodi se u saopštenju.

Podrška se, između ostalog, odnosi na podizanje 5,23 ha pod različitim voćnim vrstama kao i nabavku sistema za navodnjavanje, potpornih stubova za špalirni uzgoj i sl.

- Kako je javni poziv otvoren do 1. novembra 2021. godine u narednom periodu očekujemo značajno veći broj zahtjeva od strane poljoprivrednih proizvođača s obzirom da je jesenja sadnja voća dominatno zastupljena u Crnoj Gori - ističu iz ovog resora.

Dodaju i da sektor vinarstva i vinogradarstva konstantno raste. Crnogorska vina su prepoznata na svjetskom tržištu, a Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je obezbijedilo još veću podršku kako bi se konkurentnost dodatno unaprijedila za nastup na novim tržištima.

- Kada je riječ o razvoju vinogradarstva i vinarstva do sada je apliciralo 13 poljoprivrednih gazdinstava sa ukupnom vrijednošću investicija od 46.313,17 eura i potencijalnom podrškom u iznosu od 22.404,92 eura - saopšteno je.

Zahtjevi se odnose kako na podizanje novih vinograda tako i na nabavku sistema za navodnjavanje i nabavku namjenske vinske opreme.

- Ovim programom podstiče se povećanje površina pod vinovom lozom, kako uvođenjem novih sorti tako i čuvanjem autohtonih sorti, kao i modernizacija postojećih proizvodnih zasada vinove loze koji će uz primjenu savremene agrotehnike dati visoke, kvalitetne i stabilne prinose - piše u saopštenju Ministarstva.

U sklopu javnog poziva "Podrška povrtarskoj proizvodnji" pristiglo je 453 zahtjeva ukupne vrijednosti investicija više od 1,02 mil EUR sa potencijalnom podrškom u iznosu od 539.038,88 eura. Prijavljena je proizvodnja povrća na površini od 900 ha.

- Svi zahtjevi su trenutno predmet terenske kontrole, nakon čega će se vršiti isplata odobrenih zahtjeva - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Skoro 3 mil EUR za nabavku i ugradnju opreme za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva-Bečići

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za nabavku i ugradnju opreme radi rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva Bečići. Vrijednost nabavke je 2,47 mil EUR bez, odnosno blizu 3 miliona sa PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 13. maja do 10 sati. Minimalni rok izvršenja ugovora je 90 dana od dana kada Korisnik obezbijedi uslove za početak ugradnje opreme, a maksimalni rok izvršenja ugovora je 160

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.