NavMenu

Pukotine na tvrđavi Kanli kula sve veće - Urađene istražne bušotine, sledeće godine tender za izradu glavnog projekta

Izvor: Dan Srijeda, 21.07.2021. 13:55
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Prema riječima Bora Lučića, v.d.direktora Uprave javnih radova, do juče prvog čovjeka Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, za ovaj grad je opredijeljeno preko 2,3 mil EUR, a posebno raduje izvjesna sanacija tvrđave Kanli kula.

Ulaganje u ovo srednjovjekovnu tvrđavu, kako je istakao, Uprava javnih radova doživljava kao unapređenje turističke ponude.

- Od februara 2021. godine uspjeli smo da intenziviramo aktivnosti. Urađene su istražne bušotine i postavljene su sonde, koje prate kretanje tla. Do kraja godine biće završen geotehniči elaborat sa revizijom, što je osnova za početak izrade glavnog projekta. Nadam se da ćemo sledeće godine raspisati tender za izradu glavnog projekta i napraviti procjenu, koliko će koštati, jer nemamo vremena s obzirom na to da su oštećenja na Kanli kuli poslednjih godina sve veća. Ubrzali smo procedure, izrada elaborata je u toku a rok da se sve završi i preda je do kraja decembra ove godine, što će biti osnova za izradu glavnog projekta sanacije - objasnio je Lučić.

Geotehnika Montenegro okončala je geotehnička istraživanja tla oko Kanli kule, a iz Uprave javnih prihoda, koja je sa 220.000 eura finansirala ovaj posao, saopštavaju da će rezultati istraživanja poslužiti za izradu projekta sanacije klizišta, koje mora prethoditi sanaciji tvrđave.

Reviziju glavnog projekta sanacije klizišta, radiće podgorički Civil engineer, po cijeni od 27.600 eura. Sanacija klizišta je prvi dio velikog projekta sanacije tvrđave Kanli kula, započetog prije četiri godine.

Da postoji veliko kretanje tla od magistrale do crkve Sv. arhangela Mihaila u Starom gradu, koje je prouzrokovalo i oštećenja na Kanli kuli, utvrđeno je tokom istražnih radova 2017.godine, nakon što je resorno ministarstvo izdalo urbanističko tehničke uslove za rekonstrukciju tvrđave.

Istražni radovi su pokazali da je klizište zahvatilo više od tri hektara. Nakon sanacije klizišta potrebno je godinu i po dana hidrološki pratiti taj teren i tek onda ukoliko nema promjena početi sanaciju tvrđave.

Podsjećamo i da je Ambasada Republike Turske u Crnoj Gori bila zainteresovana da, u saradnji sa gradom i državom, nađe model da pomogne projekat sanacije Kanli kule i klizišta koje prijeti ovoj tvrđavi, ali i ne samo njoj nego okolnim naseljima i centru grada.

(Foto: eKapija)
To je tokom posjete Herceg Novom prošle godine poručila turska ambasadorka u Crnoj Gori, Songul Ozan. Ona je tada pozvala rukovodstvo Opštine da razmotri kandidovanje projekata u Turskoj agenciji za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

Inače, još polovinom 2015. godine Mladen Kadić, u to vrijeme sekretar za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Opštine Herceg-Novi, pokrenuo inicijativu sanacije i rekonstrukcije tvrđave, na način da ona uđe u državni kapitalni budzet 2016. Ministarstvo održivog razvoja i turizma je 2019.godine izdalo UT uslove za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju tvrđave.

No, od tada, kao da je sve zastalo, pa je JUK Herceg Fest, koja gazduje hercenovskim tvrđavama, lani, u iščekivanju ozbiljne sanacije, popravilo binu, tribine i zamijenilo instalacije u cilju bezbjednih obilazaka i održavanja programa.
Danas je sanacija, makar klizišta, nešto izvjesnija, a da li i koliko Kula može da čeka, pokazaće vrijeme.


Od turskog kazamata do velelepne pozornice

Prvi pisani trag o Kanli kuli, tvrđavi koju su Turci izgradili u 16. vijeku ostavio je čuveni turski putpisac Evlija Čelebija, koji je u Novom boravio 1664. godine.

- Pred svakom kapijom, iznad svakog otkopa nalazi se pokretni most od drveta i oni se podižu na točak. Kule koje su okrenute prema tim otkopima, jako su tvrde. Na prvom mjestu nalazi se Krvava kula sa gornje strane velike kapije. To je velika kula, koja je okrenuta gore prema vinogradima Voranice i gleda čak gore do citadele - zapisao je Čelebija.

Za vrijeme turske vladavine u Novom su se razvila dva grada Gornji (sadašnja tvrđava Španjola) i Donji (sadašnji Stari grad). Spajao ih je tunel kojeg su vremenom Turci sve više koristili kao tamnicu. Istoričari smatraju da je upravo nad dijelom tog tunela i počela izgradnja Kanli kule i u njoj kazamata po kojoj je i dobila ime Krvava kula.

Danas se na njoj nalazi jedna od najljepših ljetnih pozornica na Jadranu sa oko 1.500 mjesta, na kojoj se održavaju različite kulturne manifestacije od kojih je najznačajnija Hercegnovski filmski festival.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.