NavMenu

S&P potvrdila kreditni rejting Srbije BB/B - Stabilni izgledi za njegovo dalje povećanje

Izvor: Tanjug Ponedjeljak, 14.06.2021. 14:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ivana Vuksa)Ilustracija
Rejting agencija Standard and Poor's potvrdila je ocjenu kreditnog rejtinga Republike Srbije na nivou BB+/ B i zadržala stabilne izglede za njegovo dalje povećanje.

Zahvaljujući dobro isplaniranim, izbalansiranim i sveobuhvatnim mjerama podrške ekonomiji u borbi protiv pandemije izazvane virusom COVID-19, u poređenju sa drugim zemljama, kao i otpornosti ključnih sektora na uticaj pandemije, ograničeni su i umanjeni negativni efekti pandemije i stvorena je dobra osnova za održiv privredni rast, navedeno je na sajtu Ministartsva finansija.

Agencija pohvaljuje uspjeh koji je Srbija ostvarila u procesu vakcinacije i naglašava da su veliki i sveobuhvatni paketi mjera podrške doprinijeli minimalnom padu bruto domaćeg proizvoda u 2020. godini od svega 1%. Agencija već u toku tekuće godine očekuje oporavak ekonomije i procjenjuje da će biti ostvaren značajan rast bruto domaćeg proizvoda od čak 5% u 2021 godini, kao i kontinuiran rast u narednim godinama.

Agencija S&P ističe da je umjereni nivo javnog duga prije pandemije stvorio dovoljan fiskalni prostor za ograničavanje anticikličnih mjera i ublažio ekonomski pad izazvan pandemijom. Već od sledeće godine očekuje se stabilizacija učešća javnog duga u BDP-u, a nakon toga i njegovo vraćanje na silaznu putanju.

S&P naglašava da ukoliko se povećanje priliva stranih direktnih investicija, primanja od izvoza i deviznih rezervi nastavi, i pored svih rizika, stvoriće se objektivni uslovi za povećanje kreditnog rejtinga Republike Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.