NavMenu

Aerodromi Crne Gore traže kredit za isplatu zarada

Izvor: Mina Subota, 08.05.2021. 12:27
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/smith371)
Aerodromi Crne Gore pregovaraju sa bankama o kreditu kojim bi premostili probleme sa likvidnošću i obezbijedili novac za pripremu sezone, isplatu zarada i druge tekuće obaveze, saopštio je vršilac dužnosti izvršnog direktora preduzeća, Ognjen Jovović.

- Jedna od varijanti za rješavanje problema likvidnosti je uzimanje kredita. Zadovoljni bi bili sa pet miliona, ali da vidimo šta će nam banke ponuditi. Čekamo da vidimo po kojim uslovima možemo da se zadužimo. Ako ponude budu skupe, onda ćemo pokušati da sa dobavljačima prolongiramo rokove - rekao je Jovović Danu.

On je dodao da kompanija ima probleme sa likvidnošću, ali da se povećava broj letova i da se nadaju će do kraja jula prevazići probleme i ući u stabilnu fazu poslovanja.

- Nadamo se da će prihodi biti dovoljni da pokriju sve redovne troškove poslovanja - kazao je Jovović.

Za zarade je na mjesečnom nivou potrebno 1,1 mil EUR, od čega 600 hiljada za neto plate, a ostatak za poreze i doprinose.

Jovović je naveo da postoji mogućnost i da ih država pomogne obezbjeđivanjem kolaterala za kredit, ukoliko to bude potrebno. On je saopštio da Aerodromi nikad nijesu nikome ništa dugovali, ali da su nakon pandemije u jako lošoj situaciji.

- Prihodi za četiri mjeseca ove godine su samo 1,6 mil EUR - rekao je Jovović.

On je objasnio da im problem predstavljaju presude u korist radnika po osnovu sporova pokrenutih zbog pogrešno obračunatih zarada od 2008. do 2018. godine. Prema tom osnovu su već isplatili pet miliona, a moguće je da će u narednom periodu imati još osam miliona eura obaveza.

Jovović je kazao da je u Aerodromima uvijek loše finansijsko stanje početkom godine, ali da se tokom sezone sve dovede u red.

- Oko 60 do 70% putnika u Crnu Goru stigne u ljetnjem periodu. Optimisti smo nakon povećanja letova početkom maja. Nadamo se samo da neće doći do pogoršanja zdravstvene situacije i novog zatvaranja - rekao je Jovović.

Vlada je krajem marta promijenila Odbor direktora, čiji je predsjednik sada Nebojša Đoković, a članovi Ognjen Jovović, Branko Vuković, Boro Todorović i Edin Dobardžić.

Oni su početkom aprila smijenili dotadašnjeg izvršnog direktora Danila Orlandića, kome nijesu isplatili otpremninu od 55.000 EUR. Orlandiću je mandat isticao u septembru i on smatra da ima pravo na tu otpremninu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.