NavMenu

Erste banka tokom 2020. ostvarila 5,1 mil EUR neto dobiti - Pad zabilježen usljed povećanja troškova rezervisanja

Izvor: eKapija Četvrtak, 25.03.2021. 10:21
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/screenshot)
Erste banka je tokom 2020. godine ostvarila 5,1 mil EUR neto dobiti, što je 58,5% manje u odnosu na 2019. godinu, saopšteno je iz kompanije. Kako je navedeno, najznačajniji uticaj na smanjenje neto dobiti imali su visoki troškovi rezervacija za potencijalne buduće gubitke po kreditima usljed pandemije Covid-19.

- Ukupan trošak obezvrijeđenja i rezervacija je iznosio je 7 mil EUR u 2020, dok je u 2019. po tom osnovu ostvaren prihod od 119.000 EUR - ističu iz banke.

U saopštenju navode i da je banka prilagodila poslovanje i dodatno ojačala finansijsku poziciju u susret potencijalnom usložnjavanju situacije tokom pandemije. Godinu je završila kao dobro kapitalizovana banka sa koeficijentom solventnosti od 22,85% u odnosu na 20,18% iz 2019, a što je znatno iznad zakonskog minimuma od 10%.

- Ostvaren je kvalitetan rezultat koji je pokazao otpornost poslovnog modela banke u izazovnom periodu. Erste banka je od početka Covid-19 krize u kontinuitetu snažan oslonac privredi. Ostvaren je rast kredita od 10%, a u saradnji sa finansijskim institucijama, Evropskom investicionom bankom i Evropskim investicionim fondom, obezbijeđena je dodatna finansijska podrška klijentima uz povoljnije uslove. Digitalna strategija je pokazala svoje prednosti tokom pandemije, a digitalni kanali ostaće važan faktor rasta i generator prihoda i u narednom periodu - ocijenio je glavni izvršni direktor Aleksa Lukić.

Prema njegovim riječima u ovom trenutku je nezahvalno davati ekonomske prognoze zbog neizvjesne turističke sezone koja će u značajnoj mjeri uticati na performanse cijele ekonomije.

- Ono što možemo reći je da Erste kao jedna od najvećih banaka u sistemu sa snažnom finansijskom bazom i podrškom vlasnika Erste&Steiermaerkische Bank i Erste Grupe, sebe vidi kao značajan faktor u procesu oporavka ekonomije od posljedica Covid-19 krize - dodao je Lukić.

Neto kamatni prihod Erste banke je tokom 2020. godine povećan za 5%, sa 23,5 mil EUR na 24,6 mil EUR tokom 2020. godine, uprkos smanjenju neto kamatnih margina, a prvenstveno kao rezultat rasta kreditiranja. Neto prihod od naknada i provizija iznosio je 1,96 mil EUR i bio je 45% manji, što je rezultat smanjene poslovne aktivnosti klijenata i platnog prometa tokom pandemije, ali i privremenog ukidanja naknada klijentima tokom prvih mjeseci zdravstvene krize.

- Na kraju 2020. godine ukupna aktiva banke je iznosila 638,8 mil EUR, odnosno 6% više nego na kraju decembra 2019. godine, kada je iznosila 605,1 mil EUR - stoji u saopštenju.

Rast kredita i depozita

Iz banke navode da su neto krediti klijentima iznosili 424 mil EUR i bili su 10% veći u odnosu na 2019, dok su ukupni depoziti klijenata banke porasli za jedan odsto, dostigavši 375,8 mil EUR na kraju 2020. godine.

- Rast u kreditima je ostvaren dominantno zahvaljujući snažnom porastu kreditnog portfelja u sektoru privrede, što je nadoknadilo pad u novim plasmanima sektoru stanovništva. U segmentu privatnih kompanija, zabilježen je rast neto kreditiranja od 7,74% u odnosu na 2019. godinu, a to je dovelo do rasta tržišnog učešća Erste banke koja je sa 26,65% učestvovala u ukupnom neto rastu tržišta u ovoj kategoriji - navodi se u saopštenju.


U sektoru stanovništva, dodaju, nastavljen je rast broja klijenata koji je na kraju 2020. godine dostigao 112 hiljada, što je 5,6% više nego u prethodnoj godini.

- Broj ukupnih računa klijenata porastao je za 6%, broj računa za uplatu penzija za 1,2%, a broj računa za uplatu zarada 3%. U plasmanima segmentu stanovništva, najveće učešće su imali gotovinski krediti (58%) i stambeni krediti (31%) - saopšteno je.

Elektronsko i mobilno bankarstvo u ekspanziji

Tokom 2020. godine nastavljen je snažan rast broja korisnika elektronskog bankarstva, kojih je na kraju godine bilo 9,2 hiljada, odnosno 21,5% više u odnosu na 2019. godinu.

- Aplikaciju mobilnog bankarstva Erste mBanking je na kraju godine koristilo 6,5 hiljada građana, što predstavlja povećanje od 32,8% u odnosu na kraj 2019. godine, dok je broj naloga realizovanih putem mBankinga bio za 86% veći nego 2019 - ističu iz banke.

U domenu kartičnog poslovanja, navode, tokom 2020. godine je zabilježen rast od 9,3% u broju aktivnih kartica, čiji je broj dostigao 63,7 hiljada.

- Mreža bankomata je proširena za tri nova bankomata, na ukupno 55 - zaključuje se u saopštenju Erste banke.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija

Kompaniji Čevo solar licenca za proizvodnju električne energije

Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) izdala je podgoričkom preduzeću Čevo solar licencu za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije. Licenca je izdata na period od 10 godina i važiće so 10. aprila 2034. - Imalac licence je dužan da, ukoliko namjerava da nastavi sa obavljanjem iste djelatnosti i nakon isteka njenog važenja, zahtjev za izdavanje nove licence podnese 60 dana prije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.