NavMenu

Elektrotehnički fakulteti iz Podgorice i Beograda učestvuju u izradi mobilnog uređaja za detektovanje stanja industrijskih mašina

Izvor: eKapija Petak, 12.03.2021. 10:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: michaeljung/shutterstock.com)Ilustracija
Elektrotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore učestvuje u dizajniranju jeftinog mobilnog uređaja koji prati stanje industrijskih mašina i alarmira korisnika usljed nepredviđenih situacija u radu.

Kako je saopšteno iz PR službe UCG, riječ je o aktivnostima u okviru međunarodnog projekta "Uređaj za detekciju stanja i potencijalnih otkaza rotacionih mašina na bazi akustičkih signala" - FASTER, (eng. Device for FAult and STate detection of Rotary machineries based on acoustic signals), koji finansira Evropska unija kroz EUREKA program.

Rukovodilac tima sa ETF-a, prof. dr Božo Krstajić, kazao je da na ovom projektu sarađuju sa Elektrotehničkim fakultetom iz Beograda, kompanijom Projekt Servis iz Beograda i kompanijom Čikom iz Podgorice.

- Dizajniranjem ovog uređaja doprinijeće se smanjenju vremena i troškova održavanja mašina u okviru industrijskog postrojenja, produženju radnog vijeka mašina i elemenata i smanjenju hazardnih situacija u postrojenju. U okviru projektnih aktivnosti obavljena su mnogobrojna mjerenja u Termoelektrani Pljevlja, Rudniku uglja Pljevlja, Termoelektrani Kostolac i rudniku olova i cinka Šuplja stijena i uspostavljeni sporazumi o saradnji na ovom projektu sa ovim industrijskim subjektima - kazao je profesor Krstajić.

On objašnjava da ovaj projekat, pored dizajniranja uređaja koji može da detektuje stanje rotacionih elemenata industrijskih mašina i bežičnom komunikacijom proslijedi informaciju na cloud platformu ili alarmira korisnika, ima za cilj i promovisanje prediktivnog održavanja industrijskih pogona upotrebom inovativnih IoT rješenja u mašinskom, građevinskom i energetskom sektoru.


- Obrada signala zvuka može se koristiti i za procjenu stanja rotacionih elemenata u raznim motorima, pumpama, mlinovima, kompresorima, i tako dalje, a posjedovanje ovakvog mobilnog uređaja bi omogućilo sektoru održavanja da kontinualno bude informisan o stanju mašine i upozoren kada nastanu neke nepredviđene situacije u radu ili degradacije performansi. Ovaj uređaj prati jedan od rastućih trendova u modernoj industriji, a to je adaptivnost uređaja i mogućnost njegovog ponovnog korišćenja u različitim okruženjima - zaključuje profesor Krstajić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.