NavMenu

Završne pripreme za pristupanje Crne Gore Konvenciji o zajedničkom tranzitnom postupku

Izvor: eKapija Utorak, 09.03.2021. 14:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)Ilustracija
Uprava carina Crne Gore sporovodi završne pripreme za pristupanje Konvenciji o zajedničkom tranzitnom postupku, a tim povodom nastavljene su edukacije privrednog okruženja koju je Privredna komora Crne Gore, zajedno sa Upravom carina započela u novembru prošle godine, navodeno je na sajtu PKCG.

Početkom marta održana je obuka za privredne subjekte o sprovođenju tranzitnog postupka upotrebom NCTS (Novog kompjuterizovanog sistema), druga obuka koja je održana u okviru IPA 2014 Projekta za podršku pristupanju Konvenciji o zajedničkom tranzitu i Konvenciji o olakšicama u trgovini robom.

Obuku, na kojoj je učestvovao veći broj privrednih subjekata, a koju su pratili i carinski službenici, držala je Olga Protić, načelnik Odeljenja za tranzit robe pri Upravi carina Srbije, a cilj je bio da se učesnici bliže upoznaju sa Konvencijom o zajedničkom tranzitnom postupku i Konvencijom o olakšicama u trgovini robom, NCTS-om, kao i sa Sistemom za upravljanje garancijama, koji je razvijen u okviru ovog projekta, a koji će takođe koristiti i poslovna zajednica.

Takođe, predstavljene su elektronske poruke koje će se razmijenjivati u okviru NCTS-a, nove uloge carinskih ispostava i pojednostavljenja u tranzitu.

Realizacija projekta koji je u završnoj fazi omogućiće sprovođenje tranzitnog postupka bez zadržavanja robe na granicama, što podrazumijeva elektronsku komunikaciju carinskih organa svih država Evropske unije i drugih država članica Konvencije o zajedničkom tranzitu (Velika Britanija, Norveška, Island, Švajcarska, Lihtenštajn, Turska, Sjeverna Makedonija i Srbija).


Jedan od uslova za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji je i implementacija ovog sistema, koji će smanjiti troškove poslovanja i vrijeme obavljanja spoljnotrgovinskog prometa i dovesti do efikasnijeg sprovođenja tranzitnog carinskog postupka, podseća PKCG.

- Učesnici na obuci su aktivno učestvovali i pokazali veliku zainteresovanost za ovu temu, te će Uprava carina ovakve aktivnosti sprovoditi i u budućem periodu, u cilju blagovremene pripreme privrednih subjekata za sprovođenje tranzitnog postupka, u skladu sa novim propisima čije se usvajanje očekuje tokom ove godine - navedeno je u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Podgorica i dalje čeka Starbucks

Iako je najavljeno da će početkom ove godine Podgorica dobiti prvu kafeteriju čuvenog američkog lanca Starbucks, to se ni do sredine aprila nije desilo. Iz kompanije Zeren, koja je vlasnica franšize Starbucks, portalu Investitor.me nijesu odgovorili na pitanja poslata na dostupnu e-mail adresu, u vezi aktivnosti i konačnog datuma otvaranja kafeterije. Mustafa Yiğit, izvršni direktor Zerena, najavio je otvaranje prve Starbucks

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.