NavMenu

Počela dodjela vaučera u okviru programa Hiljadu plus - Kroz četvrtu fazu projekta stambeno pitanje će riješiti oko 400 građana

Izvor: eKapija Srijeda, 03.03.2021. 15:58
Komentari
Podeli
(Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)
Dodjela prvih vaučera četvrte faze ovogodišnjeg projekta Hiljadu plus izvršena je danas, saopšteno je iz Ministarstva
ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Kako je navedeno, vaučere je dobilo 189 građana iz grupe prioriteta.

- Tu spadaju 83 samohrana roditelja, 13 osoba sa invaliditetom, 19 domaćinstava koja imaju člana porodice koje je osoba sa invaliditetom, osam domaćinstava koja imaju djecu sa smetnjama u razvoju, četiri osobe koje su bile djeca bez roditeljskog staranja, četiri osobe koje su bile žrtve nasilja u porodici i 58 zaposlenih u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu djelatnost u javnom sektoru - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Vaučere su uručili ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović i generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja, Marko Čanović.

Ministar Mitrović je pojasnio da se radi o značajnom projektu, vrijednom 20 mil EUR, od kojih je 50% obezbijedila Vlada Crne Gore kroz kreditni aranžman sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, dok se preostalih 50% finansiraju iz sredstava komercijalnih banaka koje učestvuju u projektu.

- Projektom su obezbijeđeni najpovoljniji uslovi za građane - fiksna kamatna stopa 2.99%, a učešće u kupoprodajnoj vrijednosti nekretnine nije obavezno. Obrada kredita je 0.3%, što je još jedna od povoljnosti, a period otplate kredita do 240 mjeseci. Takođe, kroz saradnju sa Notarskom komorom CG, obezbijeđen je popust od 50% na notarske usluge - saopšteno je.

Čanović je objasnio da je Projektni odbor "1000+" tokom prethodnog perioda izvršio detaljan pregled dostavljene dokumentacije za 772 domaćinstva, odnosno 1.880 građana. Proces pregleda dokumentacije i formiranja liste prioritetnih lica trajao je duže zbog pandemije Kovid-19.

Do sada su uspješno realizovane tri faze projekta kroz koje je ukupno do sada 1186 porodica riješilo stambeno pitanje, odnosno preko tri hiljade građana (3055).

- Imajući u vidu iskustvo i statistiku iz prethodnih faza, očekivanja su da će oko 400 građana koji su ispunili uslove riješiti stambeno pitanje kroz ovu fazu projekta - izjavio je Čanović.

Čanović je posebno istakao da je javnim pozivom data mogućnost da se kroz ovu fazu mogu kupiti svi izgrađeni stanovi koji su dostupni na tržištu (u vlasništvu i fizičkih i pravnih lica), bilo da se radi o starogradnji ili novogradnji,

- Ovim smo doprinijeli da je, uslovno rečeno, ponuda stanova u ovoj fazi "neograničena". Ovo podrazumijeva, da građani sami mogu naći stan na tržištu i isti kupiti uz prethodnu prijavu - rekao je.

Ministar Mitrović se posebno zahvalio Banci za razvoj Savjeta Evrope, koja je prepoznala značaj i važnost ovog projekta za crnogorsko društvo i građane i po četvrti put podržala projekat, a dobitnicima vaučera čestitao, uz želju da zaključe ugovore i da što prije riješe jedno od najznačajnijih životnih pitanja.

- Tokom sljedeće nedjelje biće organizovana dodjela vaučera ciljnim grupama tj. zaposlenim u javnom sektoru, mladim bračnim parovima i ostalim aplikantima koji ispunjavaju uslove projekta a ne nalaze se u navedene dvije grupe - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.