NavMenu

Prostorno planiranje i urbanizam dovesti pod kontrolu države - U planu osnivanje Zavoda u 100% državnom vlasništvu

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 22.02.2021. 15:45
Komentari
Podeli
(Foto: mighty chiwawa/shutterstock.com)
Budući strateški razvoj Crne Gore biće definisan kroz Zavod za prostorno planiranje i urbanizam koji će stoprocentno kontrolisati država, kazao je ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u Vladi Crne Gore Ratko Mitrović. On se u petak u Tivtu sastao sa predsjednicima opština Herceg Novi, Kotor, Tivat i Budva, Stevanom Katićem, Vladimirom Jokićem, Željkom Komnenovićem i Markom Carevićem kako bi sagledali probleme koji tište opštine u Boki ali i mogućnosti njihovog rješavanja.

Po ocjeni svih učesnika, sučeljavanje argumenata i bolja komunikacija između lokalnih i državnih organa jesu načini za efikasnije rješavanje skoro tri decenije nagomilanih problema.

Ministar Mitrović je kazao da je Vlada usvojila akcioni plan za buduću strategiju razvoja ekologije u Crnoj Gori.

- Još jedan problem je da smo zatrpani čvrstim otpadom, ne znamo šta raditi sa tim. Ako hoćemo da razvijamo industriju, moramo razmišljati o cirkularnoj industriji koja za sobom nema otpad koji zagađuje. Imamo mnogo problema. Napravili smo akcioni plan i usvojen je ove nedelje na Vladi vezano za buduću strategiju razvoja ekologije u Crnoj Gori - rekao je Mitrović.

Preduzete su i aktivnosti kako bi prostorno planiranje i urbanizam doveli pod kontrolu države:

- Prostor je najveći resurs Crne Gore i nije obnovljiv, jednom kada ga iskoristite ne možete ga opet povratiti. Zato ćemo uskoro otvoriti Zavod za prostorno planiranje i urbanizam koji će 100 odsto kontrolisati država i naći način kako da kontroliše budući strateški razvoj - najavio je ministar.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić je izrazio zadovoljstvo dobrom saradnjom sa novom Vladom i istakao da je podrška države opštinama na primorju od izuzetnog značaja jer one u značajnoj mjeri doprinose budžetu države.

- Ova četiri grada su sigurno najznačajnija u ekonomiji Crne Gore koji doprinose budžetu države u značajnoj mjeri, pa je s tim u vezi značajno da i vi pomognete nama, kako bi mi pomogli državi i kako bi sve moglo bolje da funkcioniše. Na ovom prostoru je infrastruktura rađena 60-tih ili 70-tih godina, a znamo da su najveći saobraćajni čepovi na području Boke, gdje se čeka na granicama po tri, četiri sata, pa se onda putuje od Novog do Tivta ili Budve još dva, tri sata. Zbog svega toga su nama saobraćajnice i zaobilaznice neophodne ukoliko želimo kvalitetan turizam i da budemo top turitička destinacija. Ova četiri grada sigurno imaju potencijal za to - ocijenio je Katić, saopšteno je na sajtu Opštine Herceg Novi.

Predsjednici četiri opštine saglasili su se da su najvažnija pitanja za lokalne uprave prostorno-planska dokumentacija, legalizacija, Morsko dobro, Vodakom, regionalna postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, tretman otpadnih voda i ekologija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Skoro 3 mil EUR za nabavku i ugradnju opreme za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva-Bečići

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za nabavku i ugradnju opreme radi rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva Bečići. Vrijednost nabavke je 2,47 mil EUR bez, odnosno blizu 3 miliona sa PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 13. maja do 10 sati. Minimalni rok izvršenja ugovora je 90 dana od dana kada Korisnik obezbijedi uslove za početak ugradnje opreme, a maksimalni rok izvršenja ugovora je 160

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.