NavMenu

Željeznica može da vrati ratu od dva miliona iz državne pomoći

Izvor: Vijesti Četvrtak, 11.02.2021. 13:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kikovic/shutterstock.com)Ilustracija
Željezničkoj infrastrukturi (ŽICG) u februaru i martu dospijevaju na naplatu rate kredita od ukupno dva miliona eura.

Iz kompanije je "Vijestima" saopšteno da će ovaj novac vratiti od subvencija iz državne kase, jer je Agencija za zaštitu konkurencije dala mišljenje da ta pomoć nije u suprotnosti sa Zakonom o državnoj pomoći, za razliku od slučajeva Montenegro erlajnsa i Crnogorske i Barske plovidbe.

Sada državne dotacije za ovu djelatnost određenu kao javno dobro iznose oko 99% prihoda te kompanije, a manje od jedan odsto su komercijalni prihodi preduzeća.
Mišljenje od januara 2020.

Iz preduzeća se pozivaju na mišljenje Agencije iz januara prošle godine, koje je izdato na zahtjev Uprave za željeznice.

Iz ŽICG su naveli da će novac dobiti sa budžetske stavke Uprave za željeznice. Problem je što se državna uprava nalazi u privremenom finansiranju, što otežava i uplate ovim kompanijama.

Prema informacijama Vijesti, ove rate odnose se na kredite ranije uzete od Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Češke eksportne banke, a ukupan dug za koji postoje državne garancije iznosi oko 30 mil EUR.

Agencija je dala i pozitivno mišljenje na buduće uplate novca Željezničkom prevozu (ŽPCG) kada toj kompaniji dospiju na naplatu rate za kredite. Ovom preduzeću ostalo je da ukupno vrati oko šest miliona eura za kredite gdje je garant bila država.

Pozitivno mišljenje Agencije zasnovano je na stavu da je željeznica od javnog interesa i da država ima pravo da je subvencioniše. Time je spriječena mogućnost da se u ovoj kompaniji ponovi slučaj Montenegro erlajnsa, koji je prestao da radi nakon što mu je odlukom Agencije zabranjena dalja državna pomoć, kao i ponavljanje slučaja Crnogorske i Barske plovidbe, kojim je takođe zabranjena pomoć, a garancije za krediti od oko 54 miliona pali su na teret Vlade, od čega je zasada iz budžeta povučen samo prvi dio od oko četiri miliona.

Javno dobro od opšteg interesa

Iz kompanije su kazali Vijestima da se njena osnovna djelatnost održavanje željezničke infrastrukture i regulisanje sobraćaja definiše kao javno dobro od opšteg interesa. Na osnovu toga na godišnjem nivou potpisuju sa Vladom ugovor za tekuće održavanje infrastrukture sa regulisanjem saobraćaja, a novac dobijaju iz budžeta čime pokrivaju sve troškove, ali i vraćanje kredita iz evropskih razvojnih banaka uzetih za rekonstrukciju pruge.

- Kreditna sredstva koja su neophodna za investiciono održavanje: izgradnju, rekonstrukciju i modernizaciju se obezbjeđuju iz međunarodnih finansijskih institucija i donacija - bespovratnih sredstava, čime upravljaju nadležno Ministarstvo, sada Ministarstvo kapitalnih ivesticija, Direktorat za željeznice i Uprava za željeznice u saradnji sa Ministarstvom finansija, a sve u skladu sa strateškim dokumentima Vlade, kojima je definisan dalji razvoj željezničke infrastrukture - navedeno je iz kompanije.

Sada, kako su saopštili, na naplatu dolaze rate od ukupno dva miliona eura iz kredita za rekonstrukciju i modernizaciju željezničke infrastrukture, a za koje je Vlada dala garancije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.